Aurinkosähköä ja -lämpöä omakotitaloon Lappeenrannassa

Aurinkosähkövoimala 4,08 kWp ja lisäksi aurinkolämpökeräimet.

Aurinkosähköjärjestelmä on asennettu heinäkuussa 2014 sähkötöitä lukuun ottamatta itse. Järjestelmä tilattiin yhteistilauksen mukana (www.aurinkovirta.fi). Yhteistilaus helpotti huomattavasti hankintaa, kun oli puolueeton taho, joka selvitti laadukkaat laitteet ja yhteistilauksella saatiin hinta sopivaksi. Oma asentaminen sujui hyvin osin projektilaisten talkoona ja siinä perehtyi samalla asiaan tehokkaasti. Järjestelmästä lisätietoja sekä tuotostietoja on saatavana netistä www.sunnyportal.com, mistä voimala löytyy tunnuksella Kotavoima 1.

Projekti on jatkunut huhtikuussa 2015. Katolle on asennettu aurinkokeräinjärjestelmä lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Katolla on 4 kpl saksalaisia tasokeräimiä. Samalla lämmitysjärjestelmää on uusittu mm. uudella varaajalla. Päälämmitysmuoto on kiinteäpolttoainekattila (hake). Tavoitteena on päästä pienempään hankittavaan polttoainemäärään ja että ei tarvitse kesäaikaan polttaa haketta lainkaan talousveden lämmitykseen. Systeemin pitäisi lämmittää talousvesi kevättalvesta syksyyn ja keväällä ja syksyllä myös osin talon lämmitystä.

Käyttöönotettu järjestelmä on ollut huoltovapaa ja helppokäyttöinen. Ilmoitukset paikalliseen sähkölaitokseen hoituivat helposti ja sähkölaitos viipymättä uusi osto/myyntisopimukset. Ostetun sähkön kulutus laski sekä paneelien tuotannon avulla sekä lisäksi huomattavasti siksi, kun projektin myötä tuli tutkittua omaa sähkönkulutusta. Tässä oli apuna erinomainen Lappeenrannan energian minunenergia-palvelu, josta sai tuntikohtaisesti tietoa sähkönkulutuksesta. Yllättävät sähkösyöpöt järjestelmästä löytyivät ja saatiin pois. Järjestelmän mitoitukseen vaikutti sopivaan suuntaan olevan katon käytettävä pinta-ala. Kulutuksen perusteella olisi hankittu isompi järjestelmä. Tälläkin järjestelmällä kuitenkin saavutetaan tuntuva ostosähkön kulutuksen väheneminen, n. kolmannes. Tarkempaan vertailuun päästään kun saadaan käyttökokemusta kokonaisen vuoden ajalta.

Mahdollista tulla tutustumaan systeemiin. Yhteystiedot saa Etelä-Karjalan energianeuvonnan kautta http://www.enne.fi/

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto  FISU-verkosto.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.