Ohjeet

Mikä on Kestävyysloikka?

Kestävyysloikka on Suomen ympäristökeskus Syken tarjoama ja ylläpitämä alusta hyvien ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisujen esittelemiseksi ja levittämiseksi.

Se on avoin, pysyvä ja ilmainen palvelu kaikille toimijoille: kunnille, yrityksille, järjestöille, asukkaille, seurakunnille, tutkimushankkeille jne.

Toimijat voivat lisätä loikkiensa yhteyteen omat logonsa, ja kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus näyttää haluamansa sisällöt myös omissa verkkopalveluissaan sekä jakaa sisältöjään sosiaalisen median kanavissa.

Palvelun markkinointiosoite on kestävyysloikka.fi

Mitä hyötyä palvelusta on?

Palveluun lisätyt loikat voivat saavuttaa laajan yleisön Syken kunta- ja yhteistyökumppaniverkostojen kautta. Syke työskentelee aktiivisesti muun muassa medioiden, ministeriöiden, kumppaniorganisaatioiden, Hinku-, Fisu-, Canemure- ja Circwaste -verkostojen sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkijayhteisöjen kanssa. Tavoitteenamme on rakentaa kestävää yhteiskuntaa yhdessä.

Parhaimmillaan toisille jaettu käytäntö monistuu ja vaikeuksista välitetty tieto auttaa muita ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia. Yrityksille palvelu on oiva mahdollisuus jakaa tietoa referenssikohteistaan.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Kestävyysloikka on avoin palvelu kaikille toimijoille: kunnille, yrityksille, järjestöille, asukkaille, seurakunnille, tutkimushankkeille jne.

Pitääkö palveluun rekisteröityä?

Kestävyysloikka-palvelun hyviä käytäntöjä voi selata ja lukea kirjautumatta, mutta sisällön tuottamista varten on rekisteröidyttävä käyttäjäksi yläreunan ”Rekisteröidy” -linkistä tai osoitteessa: kestavyysloikka.ymparisto.fi/rekisteroidy.

Jos aiot lisätä palveluun loikkia yrityksen tai muun yhteisön puolesta, on suositeltavaa tehdä tunnus yrityksen nimellä tai lyhenteellä. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskus Syken tuottamat loikat julkaisee käyttäjä Suomen ympäristökeskus.

Miten selaan hyviä käytäntöjä?

Palvelun tärkein sisältö on toteutetuista edistyksellisistä toimenpiteistä kertovat ilmasto-,  kiertotalous- ja luontoratkaisuloikat. Helpoiten alkuun pääsee siirtymällä etusivulta suoraan Ilmasto-, Kiertotalous- tai Luontoloikkiin.

Loikkia voi selata myös:

Miten lisään loikan palveluun?

Kun sinulla on tarvittavat oikeudet uusien loikkien lisäämiseen, palvelun yläreunassa näkyy ”+ Uusi” – linkki, jota klikkaamalla pääset syöttämään loikkasi tiedot. Valinta avaa ”Lisää uusi artikkeli” -lomakkeen, jossa on omat kentät loikan otsikolle, kategorialle, kuvaustekstille, sijainnille, asiasanoille ja erilaisille loikkaa kuvaaville suureille.

Suurin osa kentistä on valinnaisia, ja ne voi jättää tyhjäksi, jos tietoa ei ole. Kenttiä voi myös täydentää myöhemmin. Huomioi merkkimäärät ja muista lisätä loikkaasi (mieluiten vaakamuotoinen) kuva kuvaajatietoineen.

Kategoriat-valinta saattaa vaikuttaa esitettäviin kenttiin. Esimerkiksi vuosittaista energiansäästöä kysytään vain, jos loikka on liitetty kategoriaan Ilmastoloikka. Vastaavasti Kiertotalousloikille voi syöttää tietoja jätemäärien vähenemisestä.

Jos loikkatoimenpiteesi edistää sekä ilmasto- että kiertotaloustavoitteita, voit merkitä loikkasi molempiin kategorioihin.

Tallentamasi loikka tulee tiedoksi Syken ylläpidolle, joka tarkistaa että loikka vastaa palvelun kriteerejä. Tarkistuksen jälkeen Syke julkaisee loikan.

Minkälainen on hyvä loikkakuvaus?

Hyvä loikkakuvaus on konkreettinen ja tekijänsä näköinen. Kerro loikan perustiedot: mitä tehtiin, miksi, ketkä olivat tekemässä, mitä saatiin aikaan. Kerro myös tunteista ja tunnelmista, oliko joku vaikeaa, tapahtuiko yllätyksiä, mikä tuotti iloa – tarinat kiinnostavat ja saat loikallesi enemmän yleisöjä.

Laita loikkaan aina yksi tai useampi kuva, videot ja infografiikka ovat plussaa! Kuvat voivat olla itse kohteesta tai investoinnista, mutta lisäksi kannattaa laittaa kuvia tekijöistä ja tekemisestä – nämä leviävät somessa hyvin.

Samoin video voi olla kertomus tekemisestä, mutta myös tekijöistä. Aivan lyhytkin tunnelmapala on hyvä. Koukuta katsojat räväkkäällä alulla ja säästä yksityiskohdat loikkakuvauksen tekstiin.

Miten voin laskea energia-, materiaali- ja päästösäästöt?

On iso plussa, jos loikastasi on numerotietoa, esimerkiksi investoinnin suuruus, takaisinmaksuaika ja vuotuinen säästö. Ilmoita ne luvut jotka sinulla on ja jos tietoa puuttuu, jätä kentät tyhjäksi. Voit halutessasi täydentää tietoja myöhemmin.

Voit perehtyä Motivan julkaisemiin yleisiin pelisääntöihin säästövaikutusten laskennasta ja dokumentoinnista (lataa pdf-ohjeen).

Miten voin jakaa loikan?

Kun loikkasi on julkaistu, kerro siitä muille sosiaalisen median kanavissa. Jos haluat varmistaa, että Syke on tietoinen loikasta ja toivot sen osallistuvan tiedon jakamiseen, käytä aihetunnisteita #ilmastoloikka, #kiertotalousloikka tai #luontoloikka sekä mainitse mahdollisuuksien mukaan Syken tili. Syke on X:ssä (Twitterissä) @SYKEinfo, Instagramissa @sykeresearch ja Facebookissa @syke.fi.

X:ssä ilmastoloikkia jakaa myös @hiilineutraali, kiertotalousloikkia @circwaste ja luontoloikkia @luontokunnat.

Miten voin upottaa loikkia nettisivuilleni?

Voit upottaa Kestävyysloikan sisältöjä myös omaan verkkopalveluusi loikkaliitännäisen avulla. Sivulla kestavyysloikka.ymparisto.fi/loikkaupotukset voit määritellä haluamasi liitännäisen ja kopioida upotuskoodin lisättäväksi omille sivuillesi.

Esimerkiksi yritys voi laittaa omille sivuilleen upotuksen omista loikistaan tai kunta kaikista sen alueella tehdyistä loikista. Loikkaliitännäiseen voi hakea loikkia kategorian, asiasanan, sijaintikunnan tai -maakunnan, hankkeen tai toimijan perusteella.

Palautetta tai muuta kysyttävää?

Palautetta? Muuta kysyttävää? Ole yhteydessä Kestävyysloikan ylläpitoon Syken palautejärjestelmän kautta:

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.