Kestävyysloikka on verkkopalvelu, joka kannustaa kaikkia suomalaisia – niin yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin – ottamaan käyttöön luontoa ja luonnonvaroja säästäviä, puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja lämmittämiseen, liikkumiseen sekä tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen.
Palvelun loikat ovat todellisia tekoja ja ratkaisuja, joilla Suomea on jo nyt muutettu energia- ja materiaaliviisaammaksi ja joilla luontokatoa saadaan jarrutettua.
Kun näitä hyviä esimerkkejä ryhdytään hyödyntämään joka kodissa, kunnassa ja työpaikalla, vaikutus vielä moninkertaistuu.
Hyvä kestävyysloikka on ympäristön ja luonnon kannalta hieno juttu, mutta usein myös taloudellisesti järkevä.
Monissa palvelun esimerkeistä investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja sijoitukselle kertyy riihikuivaa tuottoa. Niiden avulla voit samalla säästää sekä luontoa että rahaa.
Kuka tahansa voi lisätä omia loikkiaan palveluun – sinäkin. Kertomalla omasta loikastasi täällä, naapureille tai työpaikan kahvihuoneessa kannustat muita tarttumaan toimeen ja matka kohti kestävää yhteiskuntaa lyhenee.
Kestävyysloikkaa ylläpitää Suomen ympäristökeskus (Syke).
Palvelun historia
Palvelun taustalla on Sipilän hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanke. Suomen ympäristökeskus sai vuonna 2017 KIRA-digin kokeiluhankerahoitusta alkuperäisen energialoikka.fi-verkkopalvelun pilottiversion rakentamiseen.
Tämän jälkeen palvelun kehittämistä on jatkettu EU:n Life-hankkeissa Circwaste, EconomisE ja Canemure. Palvelua laajennettiin kiertotalousaiheilla ja sen nimi muutettiin muotoon Energia- ja materiaaliloikka.
Vuonna 2022 palveluun lisättiin luontoratkaisut, kategoriat muutettiin muotoon Ilmasto, Kiertotalous ja Luonto, ja palvelun nimi muutettiin Kestävyysloikaksi. Palvelun markkinointiosoite on kestävyysloikka.fi.
Halutessasi voit olla yhteydessä Loikka-palvelun ylläpitäjiin Syken palautejärjestelmän kautta: