Tietoa loikasta

Kestävyysloikka on verkkopalvelu, joka kannustaa kaikkia suomalaisia – niin yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin – ottamaan käyttöön luontoa ja luonnonvaroja säästäviä, puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja lämmittämiseen, liikkumiseen sekä tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen.  

Palvelun loikat ovat todellisia tekoja ja ratkaisuja, joilla Suomea on jo nyt muutettu energia- ja materiaaliviisaammaksi ja joilla luontokatoa saadaan jarrutettua.  

Kun näitä hyviä esimerkkejä ryhdytään hyödyntämään joka kodissa, kunnassa ja työpaikalla, vaikutus vielä moninkertaistuu. 

Hyvä kestävyysloikka on ympäristön ja luonnon kannalta hieno juttu, mutta usein myös taloudellisesti järkevä.  

Monissa palvelun esimerkeistä investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja sijoitukselle kertyy riihikuivaa tuottoa. Niiden avulla voit samalla säästää sekä luontoa että rahaa. 

Kuka tahansa voi lisätä omia loikkiaan palveluun – sinäkin. Kertomalla omasta loikastasi täällä, naapureille tai työpaikan kahvihuoneessa kannustat muita tarttumaan toimeen ja matka kohti kestävää yhteiskuntaa lyhenee. 

Kestävyysloikkaa ylläpitää Suomen ympäristökeskus (Syke).  

Palvelun historia 

Palvelun taustalla on Sipilän hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanke. Suomen ympäristökeskus sai vuonna 2017 KIRA-digin kokeiluhankerahoitusta alkuperäisen energialoikka.fi-verkkopalvelun pilottiversion rakentamiseen.  

Tämän jälkeen palvelun kehittämistä on jatkettu EU:n Life-hankkeissa Circwaste, EconomisE ja Canemure. Palvelua laajennettiin kiertotalousaiheilla ja sen nimi muutettiin muotoon Energia- ja materiaaliloikka.  

Vuonna 2022 palveluun lisättiin luontoratkaisut, kategoriat muutettiin muotoon Ilmasto,  Kiertotalous ja Luonto, ja palvelun nimi muutettiin Kestävyysloikaksi. Palvelun markkinointiosoite on kestävyysloikka.fi. 

Halutessasi voit olla yhteydessä Loikka-palvelun ylläpitäjiin Syken palautejärjestelmän kautta: 

Suomen ympäristökeskus, Finlands miljöcentral, Finnish Environment Institute
KIRAdigi
Circwaste
EconomisE
Canemure
Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.