Ukikyyti: Kutsupohjaisen joukkoliikenteen palvelukokeilu vuosina 2021–2022

Kirjoittaja: Ukipolis Oy ja Uudenkaupungin kaupunki

Uudessakaupungissa paikallisliikenne oli vuosien saatossa supistunut palvelemaan lähinnä koululaisia. Keskusta ja läheiset kaupungiosat olivat kokonaan vailla perinteistä joukkoliikennettä. Ukikyyti toi kaupunkiin paikallisliikenteen!

Pilotti käynnistyi 8.12.2021 vanhusneuvoston aloitteesta. Kaupunki vastasi aloitteeseen toteuttamalla pilottihankkeen:

  • palvelun tuotti Uudenkaupungin kaupunki
  • kutsuliikenteen tilaus- ja reititysjärjestelmän Uudellekaupungille toimitti Matkahuolto Oy
  • Ukikyytiä liikennöi pilotin aikana LS-Liikennelinjat Oy
  • Ukikyyti-pilotti sai tukea Varsinais-Suomen ELY-keskukselta

Näin Ukikyyti-liikennepalvelu toimi

Ukikyyti kuljetti asiakkaita määritellyn palvelualueen ja palveluaikojen puitteissa asiakkaiden tekemien tilausten pohjalta. Kyytiaika oli ma-pe klo 6.15–21 ja la klo 10–14. Kokeilussa oli myös varhaisempi aloitus klo 5.15. Käytössä oli 1-2 autoa, 23 autotuntia per arkipäivä.

Hinta oli aluksi 2€ + 1 €/lisämatkustaja per tilaus. Heinäkuusta eteenpäin matka kustansi 5 €/aikuinen ja 2 €/lapsi. Palvelualue kattoi alkuun keskustan ja läheiset kaupunginosat. Aluetta laajennettiin kahdesti pilotin aikana. Laajimmillaan se palveli myös Kalannin keskustaajamaa.

Ukikyydin pystyi tilamaan minkä tahansa osoitteiden välillä palvelualueen sisällä. Kyyti nouti ja jätti asiakkaan turvallisissa paikoissa lähellä ilmoitettuja osoitteita. Käytössä oli myös virtuaalipysäkkejä etenkin ydinkeskustan alueella. Sovellus tai asiakaspalvelija ilmoittivat noutopaikan.

Automaattinen reititysjärjestelmä yhdisti samaan suuntaan ja samaan aikaan kulkevia matkustajia samoille reiteille, jotta autoilla voitiin kuljettaa mahdollisimman monia asiakkaita. Ukikyydin noutoaika ilmoitettiin joustavana aikavälinä. Matkan lähtö- ja/tai saapumisajat sekä matka-aika muuttuivat tarvittaessa joustavasti ilmoitettujen aikarajojen sisällä. Kuljettaja poimi ja jätti asiakkaat reititysjärjestelmän tuottaman aikataulun mukaan.

Kutsukyydin edut

Kestävän kehityksen edistäjä

Kutsukyyti mahdollistaa sujuvat, yhdenvertaiset, esteettömät ja houkuttelevat joukkoliikennepalvelut myös pienissä kaupungeissa ja harvemmin asutuilla seuduilla. Oman auton käyttö vähentyy, liikkumisen päästöt vähenevät ja kestävä elämäntapa helpottuu.

Resurssien tehokasta käyttöä

Sama palvelu sopii kaikille iästä ja kunnosta riippumatta. Sote-kuljetusten ja joukkoliikenteen resurssit yhdistämällä voitaisiin saada myös parempaa ja tehokkaampaa palvelua. Automatisoitu reititys ja yhdistely parantavat autokapasiteetin käyttöä.

Helppoa liikkumista kaikille

Kutsukyydin avulla asukkaat voivat liikkua oman aikataulunsa mukaan, ovelta ovelle. Esimerkiksi iäkkäät, huonokuntoiset, lapset ja nuoret pääsevät liikkumaan entistä itsenäisemmin ja asukkaiden tarve oman auton omistamiselle vähenee. Lisäksi liikkuminen paikkakunnalta toiselle ja matkojen ketjuttamien helpottui, kun esimerkiksi bussiyhteydet olivat Ukikyydin myötä paremmin saavutettavissa. Paikallisliikenteen myötä myös kunnan houkuttelevuus asuinpaikkana kasvaa!

Tulokset Uudessakaupungissa

Pilotti toteutettiin 8.12.2021–30.11.2022. Koko pilotin aikana tehtiin 13 128 matkaa, joista 42 % tehtiin sovellustilauksilla. Tilauksia tehtiin yhteensä 10 773 ja niissä oli keskimäärin 1,2 matkustajaa per tilaus. Tilaajia oli yhteensä noin 1000 ja 50 % tilaajista käytti sovellusta tilauksen tekemiseen.

Ukikyydin suosio ylitti odotukset kaikenikäisten keskuudessa. Matkamäärät kasvoivat nopeasti ja tehokkuus oli jo kolmen kuukauden kuluttua varsin korkea.

Ukikyyti: tumman sininen Wolkswagen tila-auto kyljen puolelta kuvattuna. Taustalla vihreitä puita.
©Uudenkaupungin kaupunki

Lisätietoja

Lue lisää Ukikyyti-pilotista Uudenkaupungin verkkosivuilta (uki.fi)

Ukikyyti-pilotin tulokset (uki.fi, pdf)

 

 

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto toimijalle ELY-keskus.
Loikka-arkisto toimijalle Ukipolis Oy.
Loikka-arkisto kunnalle Uusikaupunki.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.