Fazer on tuonut kotimaisesta raaka-aineesta valmistetun täysin Suomessa valmistetun ksylitolin valmistuksen takaisin Suomeen rakentamalla kauran kuoresta ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen.
Ksylitolin valmistaminen kauran kuorista on innovaatio, jossa käytetään uutta teknologiaa. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Fazer näkee ruuan ratkaisuna ja panostaa uusien tuotantoteknologioiden ja ratkaisujen kehittämiseen.
Ksylitolitehtaan rakennustyöt alkoivat helmikuussa 2019. Uusi tehdas toimii samalla tontille, jossa sijaitsevat entuudestaan Fazer Mylly ja Lahden leipomo.
Olen ylpeä fazerilaisten osoittamasta rohkeasta luovuudesta, joka on mahdollistanut tämän innovaation.
Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum
Kauran kuoresta ksylitolia uudella teknologialla
Ksylitolitehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.
Lahden kauramyllyn sivutuotteena syntyy runsaasti kauran kuorta. Kauran kuoret sisältävät ksyloosia, josta voidaan valmistaa ksylitolia. Kauramyllyn sivutuotteesta uusimmalla teknologialla valmistettava ksylitoli on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta. Tällä hetkellä kauran kuoria käytetään pääasiassa energiantuotantoon.
Ksylitolitehtaassa jatkossa syntyvä kaurankuorimassa tulee toimimaan polttoaineena viereen rakennettavalle Lahden Energian biolämpölaitokselle, joka puolestaan tekee siitä uusiutuvaa lämpö- ja sähköenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle ja pienentää näin tehtaan ympäristöjalanjälkeä.
Ksylitolimarkkinat kasvussa
Modernit kuluttajat etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja valkoiselle sokerille. Ksylitolissa on siis paljon potentiaalia tuotekehitykseen. Ksylitolimarkkinat ovat kasvussa, ja Fazerin tavoitteena on olla ainut suomalaisesta kasvipohjaisesta raaka-aineesta ksylitolia valmistava yritys.
Tällä hetkellä Fazer työllistää Päijät-Hämeen maakuntakeskuksessa yli 700 henkilöä. Vuoden 2021 aikana käyttöön otettava, kauran kuorista ksylitolia valmistava tehdas synnyttää Lahteen yli 30 uutta työpaikkaa sekä työllistää myös välillisesti. Uuden tehtaan ytimessä on kiertotalous.
Fazerin uusi ksylitolitehdas tukee Lahtea sen ollessa Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021.
Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen.
Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum