Hävikkiä vastaan uusin konstein

Eurajoen yhteiskoulussa ja lukiossa jätetiin 1.11.2019 tarjottimet pois lounasruokailusta. Tarjottimien poisjättämisen yhtenä syynä oli käytännöllisyys. Tarjottimia on paljon ja niiden peseminen sekä kuivuminen aiheutti hankaluuksia keittiössä. Tarjottimien poistaminen tuo säästöä veden, sähkön ja pesuaineen kulutuksessa, mutta sen huomattiin vaikuttavan todella paljon myös lautastähteenmäärään. Kun oppilailla ei ole käytössä tarjotinta, ruoka asetellaan lautaselle kauniimmin ja annoskoko pysyy kohtuullisena. Lautastähteen määrää ei ole punnittu, mutta silmämääräisesti sen määrä on pienentynyt noin kolmanneksen.

Uusi toimintamalli herätti jonkin verran hämmennystä, mutta asiaan totuttiin nopeasti. Oppilaille on annettu asialliset perusteet ja kerrottu muun muassa ilmastovaikutuksista.

Kouluruokatyöryhmä, joka koostuu oppilaskunnan edustajista sekä opettajista, päätti että tarjottimia ei jatkossakaan käytetä. Tarkoituksena olisi luopua tarjottimista myös muissa kunnan kouluissa.

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.