Jyväskylän Kankaan yhteiskäyttöautot kulkevat biokaasulla

Resurssiviisaalla Kankaan alueella on käytössä biokaasulla toimivia yhteiskäyttöautoja. Yhteiskäyttöautoilu säästää resursseja, sillä suomalaisten yksityisautot ovat käyttämättöminä keskimäärin 90 % ajasta. Biokaasu taas on uusiutuva ja vähäpäästöinen polttoaine, jota tuotetaan Jyväskylän alueella paikallisesti keskisuomalaisista jätteistä.

Kuvassa kaksi punaista autoa parkkeerattuna parkkihallissa
Kankaan biokaasuauto. Kuva: Tanja Oksa

Yhteiskäyttöautoilu tukee kestävää liikkumista, ja sitä tullaan jatkossa linkittämään vahvemmin Jyväskylän keskusta-alueen täydennysrakentamiseen. Kangas toimii Jyväskylässä yhteiskäyttöautojen pilottikohteena. Alueella on kaksi yhteiskäyttöautoa, jotka ovat niin yritysten, alueen asukkaiden kuin vapaasti kaikkien kaupunkilaisten vuokrattavissa. Autojen vuokraus ja maksaminen tapahtuu helposti verkossa ja auton ovien avaaminen ja lukitseminen hoituu kännykän avulla. Autojen tankkaus onnistuu paikallisella biokaasulla esimerkiksi Kankaan kupeessa sijaitsevalta Mustankorkean Seppälän biokaasun tankkausasemalta. Kaasutankin lisäksi autoissa on bensatankki. Biokaasu kuuluu autojen hintaan, mutta bensasta käyttäjä maksaa erikseen.

Riskinä yhteiskäyttöautoissa on, että se korvaisi julkisen liikenteen käyttöä tai kävelyä ja pyöräilyä. Kestävän liikkumisen näkökulmasta tämä ei ole tavoitteena. Riski on pieni, koska yhteiskäyttöauton käytön hinta on kuitenkin julkiseen liikenteeseen verrattuna kalliimpi.

Autojen käytön tuntihinta on 7 € ja muita kuluja ei ole.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.