Yritysratkaisu: Kestävä ja vastuullinen lasten leikkipaikka toteutetaan kierrätysmateriaaleista

Kiertotalousleikkipaikalla voi sekä leikkiä kiertotaloutta, että ottaa teema osaksi lasten ympäristökasvatusta, konkreettisesti. Kompanin uudet GreenLine -leikkivälineet on valmistettu kierrätysmateriaaleja ja kiertotaloutta hyödyntäen. Samalla hiilipäästöt putoavat jopa alle puoleen aiemmasta.

KOMPAN on maailman johtava ulkoleikki- ja ulkoliikuntavälineiden valmistaja, jonka strategian kantavana teemana on oman tuotannon ympäristövaikutusten vähentäminen. Tuotannollisena toimijana yli 80 % hiilidioksidipäästöistämme on peräisin käytetyistä raaka-aineista ja materiaaleista, joiden päästötaakkaa olemme suunnitelmallisesti pienentäneet ottamalla käyttöön kiertotalouden tarjoamia ratkaisuja.

Usean vuoden tutkimus- ja kehitystyö yhdessä toimittajiemme kanssa tuotti tuloksena uudet Made Green, eli kulutuksen jälkeisestä kierrätysmateriaalista tuotetut raaka-aineet. Nämä elintarvikepakkauksista, tekstiilijätteestä, muovipusseista sekä hylätyistä kalastusverkoista ja -varusteista (ns. valtamerijäte) tuotetut materiaalit ovat perustana GreenLine -leikkivälineille, jotka tuotiin markkinoille syksyllä 2021.

Esimerkiksi tuotteissamme paljon käytetyt HDPE (suurtiheyspolyeteeni) -elementit valmistetaan nyt 80% elintarvikepakkausjätteestä, tai vaihtoehtoisesti 100% valtamerijätteestä, kun asiakas valitsee väriksi tumman merenvihreän. Valtamerijätettä pystytään hyödyntämään myös monissa muissa valetuissa muovikomponenteissa, kuten lattiatasoissa, kiipelyrakenteissa ja karuselleissa. Leikkirakenteiden tukipylväiksi on teräs- ja puupylväiden rinnalle tarjolla 100% tekstiilijätteestä ja muovipusseista valmistettu TexMade pylväs. Käyttämämme materiaalit ovat kierrätettäviä elinkaarensa lopussa. Kokonaispäästöjä on vähentänyt lisäksi siirtyminen uusiutuvalla energialla, eli vähähiilisessä prosessissa tuotettuihin alumiiniosiin.

Nyt kokonainen lasten leikkipaikka pystytään rakentamaan kierrätysmateriaaleista valmistetuista tuotteista. Näin välineiden hiilipäästöt ovat jopa yli 50% aiempaa pienemmät.
Tuotteidemme hiilidioksidipäästöt on laskettu kansainvälisiä standardeja eli GHG Kasvihuonekaasuprotokollaa käyttäen. Laskelmamme kattavat koko arvoketjun raaka-ainetuottajista valmiiksi tuotteiksi. Niiden luotettavuuden on Bureau Veritas todentanut. Kaikkien tuotteiden päästötiedot kg CO2e/kg kuten myös käytetyn kierrätysmateriaalin määrä löytyvät niin verkkosivuiltamme kuin uusimmasta tuotekatalogista.

Kierrätysmateriaalien käytön myötä emme ole kuitenkaan tinkineet välineidemme toiminallisuudesta tai laadusta. Ne täyttävät edelleen kaikki leikkivälineille asetetut standardit niin kestävyyden kuin turvallisuuden osalta, ja myönnämme niille alan kattavimmat takuut.

Maailman ensimmäinen kierrätysmateriaaleista valmistettu lasten leikkipaikka avattiin syksyllä 2021 Randersin kaupungissa Tanskassa ja odotamme, että vastaava suomalainen kohde toteutetaan vuoden 2022 aikana. Katso video Randersin avajaisista:  Towards a greener future – YouTube

Hyvä lasten leikkipaikka on sellainen, joka kannustaa lapsia liikkumaan, tukien samalla niin kognitiivista, emotionaalista kuin sosiaalista kehitystä. Näiden lisäksi, kierrätysmateriaalista valmistettuna se toimii erinomaisesti myös oppimisympäristönä, jossa lapsille voidaan konkreettisesti näyttää ja kertoa kierrätyksen merkityksestä.

Lisätietoja:
Riitta Saastamoinen, KAM Sustainability, Kompan Suomi Oy
puh. 040 502 3593

Yrityksen kotisivut:
https://www.kompan.fi
https://www.kompan.fi/sustainability

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.