Kakkoskoti pysyy lämpimänä energiatehokkaalla vesi-ilmalämpöpumpulla

Helsingissä asuvat Mäkiset hankkivat kesällä 2021 kakkoskodin Imatralta. Noin 147-neliöiseen omakotitaloon kuuluu asuinkerros, yläkerta ja kellari saunoineen vain muutaman kilometrin päässä Imatran keskustasta Karhumäen asuinalueella.

”Tänne rakennettiin sotien jälkeen koteja Enson tehtailla työskentelevien perheille, ja ilmeisesti talossa asui tuolloin kolmekin perhettä yhtä aikaa”, Sirpa Mäkinen kertoo. Hän kutsuu vuonna 1947 valmistunutta kesäkotia rescue-taloksi, jota laitellaan pikkuhiljaa. Talossa on jo edellisten asukkaiden asentama ilmalämpöpumppu. ”Se on Imatran helteisinä kesinä iso ilo.”

Kun Mäkiset ostivat talon, sen lämmitysmuotona oli vanha öljykattila ja tulisijat: keittiössä alkuperäinen valurautaliesi ja yläkerrassa massiivinen takka. Lisäksi Mäkiset asennuttivat puretun uunin paikalle uuden Nunnauunin. Vanha öljysäiliö vietiin pois kesällä salaojaremontin yhteydessä. ”Halusimme tilalle kestävämmän lämmitysmuodon.”

Paikallinen urakoitsija antoi yksityiskohtaisen tarjouksen

Mäkiset päätyivät vesi-ilmalämpöpumppuun, josta moni tuttu kertoi hyviä kokemuksia. ”Vesi-ilmalämpöpumppujen hyötysuhde on kehittynyt vuosikymmenessä todella paljon, ja niitä on ehditty testata Suomenkin olosuhteissa jo pidemmän aikaa”, Juhani Mäkinen toteaa.

Maalämpö olisi tullut Mäkisille noin 7 000 euroa kalliimmaksi, ja sen rakentaminen olisi voinut vaatia toimenpideluvan. Suora sähkö olisi puolestaan ollut kallis investointi uusine pattereineen, ja sen toiminnalle olisi kertynyt hintaa hatarassa ja hengittävässä 40-luvun talossa. Lisänä aurinkopaneelitkaan eivät olisi sopineet katvetontille, jossa on paljon varjostavia puita.

Juhani pyysi vesi-ilmalämpöpumpusta tarjouksen viideltä urakoitsijalta, joista neljä vastasi kirjallisesti. Viides tuli paikan päälle tutkimaan tilannetta tarkemmin. ”Paikalliselta urakoitsijalta saimme muita yksityiskohtaisemman tarjouksen, jossa oli kiinnitetty huomiota myös patterien kuntoon ja sijaintiin.”

Viisi huonokuntoista vesikiertopatteria olikin vaihdettava uusiin, ja vesi-ilmalämpöpumppu tarvitsi uuden sähkökaapelin. ”Paikalliselta urakoitsijalta saimme avaimet käteen -toimituksen. Se oli meille ihan ratkaiseva asia”, Sirpa korostaa.

Aikuinen avaa takkauunin luukkua, kun lapsi leikkii leluilla vieressä lattialla.
Jo ennen nykyistä investointia, mäkiset vaihtoivat vanhan tulipesän tilalle uuden ja energiatehokkaan lämpöä varaavan Nunnauunin. Se luo tunnelmaa ja auttaa säästämään sähköä kovilla pakkasilla.

Takaisinmaksuaika alle 10 vuotta

Alunperin Mäkisille piti tulla Boschin vesi-ilmalämpöpumppu, mutta kun mallin saatavuudessa oli ongelmia, urakoitsija ehdotti Daikin Altherma 3 R:ää. ”Se oli noin 700 euroa Boschia kalliimpi, mutta myös tehokkaampi”, Juhani sanoo. Valmistaja lupaa sen lämmitystehoksi 7,8 kilowattituntia 25 pakkasasteeseen asti, minkä jälkeen lämpöpumppu siirtyy käyttämään sähkövastuksia.

Vesi-ilmalämpöpumppu asennettiin paikoilleen parissa viikossa helmikuussa. Asennusaika venyi tarvikkeiden saatavuusongelmien takia, mutta asennusjälki on Mäkisten mielestä todella siisti. Pattereiden vaihtoon meni muutama päivä. Salaojitus osoittautui heti hyödylliseksi. ”Vesi-ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kondenssivedet ohjataan lämmitettyä kaapelia pitkin suoraan läheiseen salaojakaivoon”, Juhani kertoo.

Energiaremontti maksoi noin 18 000 euroa, josta vesi-ilmalämpöpumpun osuus oli noin 12 000 euroa. Loppusumma kului patterien ja sähkökaapelin asennukseen. Ensimmäisen kevään perusteella vesi-ilmalämpöpumppu säästää Mäkisiltä talvikuukausina noin 200 euroa kuussa.

”Takaisinmaksuaikaa on hyvin vaikeaa arvioida, koska energiamarkkinat ovat käyneet todella arvaamattomiksi. Samoin emme ole vielä saaneet valtion energia-avustusta, mikä tietysti vaikuttaa investointimme kokonaissummaan. Parhaassa tapauksessa luvassa on 4 000 euron tukisumma. Lisäksi uusien pattereiden asennustöistä saa kotitalousvähennyksen. Ehkä 7–10 vuotta tai lyhyempikin, jos huomioidaan, että öljynhinta nousee koko ajan”, Juhani toteaa.

Huoltovarma ja helppo lämmitysmuoto

Parasta uudessa lämmitysjärjestelmässä on Mäkisten mielestä helppous ja varmatoimisuus. ”Lämpötila säätyy automaattisesti ulkolämpötilojen mukaan, ja lämpöä on tarvittaessa helppo lisätä”, Sirpa kertoo. Käytön kannalta on kätevää, että sama järjestelmä tuottaa myös lämmintä vettä. Senkin säätöjä voi tarvittaessa muuttaa, jos paikalla on esimerkiksi enemmän ihmisiä.

Parasta uudessa lämmitysjärjestelmässä on helppous, varmatoimisuus ja riippumattomuus tuontiöljystä.

Tyytyväisyyttä Mäkisissä herättää myös uuden järjestelmän huoltovarmuus ja riippumattomuus tuontiöljystä. ”Meidän ei tarvitse huolehtia öljyn hinnoista tai öljypolttimen huolloista. Niissähän käytetään aerosolia, joka on ainakin näin astmaatikolle melkoinen myrkky”, Juhani sanoo.

Vesi-ilmalämpöpumpun huoltotarpeissa Mäkiset aikovat luottaa nyt jo tutuksi käyneeseen urakoitsijaan. Tulevaisuudessa mielessä on yläkerran eristysten uusiminen, mutta tänä kesänä Karhumäellä nautitaan vain uudesta pakopaikasta etäällä kaupungista. Pihalla saa kuunnella lähellä pesivien nuolihaukkojen huutoja, ja palju odottaa jo kylpijöitä.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.