Kaupunkipyöräjärjestelmällä kannustetaan turvalliseen ja kestävään liikkumiseen

Lahdessa on otettu käyttöön sähköavusteinen kaupunkipyöräjärjestelmä. Kaupunkipyöräjärjestelmän toteutumisen mahdollisti Lahden kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma. Pyörillä tarjotaan sujuvia matkaketjuja ja joukkoliikenteen laajempaa ulottuvuutta sekä lahtelaisille että Lahdessa vieraileville.

Sähköavusteiset pyörät valittiin siksi, että Lahti on mäkinen kaupunki. Ainakin ajatus Lahden mäkisyydestä on juurtunut syvälle lahtelaisten mieliin, jolloin sähköavusteiset pyörät olivat tärkeä lisäarvo kaupunkipyöräjärjestelmälle. ”Lahtelaiset ovat tyytyväisiä, kun heidän ei tarvitse hikoilla mäissä”, sanoo projektipäällikkö Anna Huttunen naurahtaen.

Kuva: Lahden kaupunki.

Mankeleilla ajettu jo yli 20 000 kertaa

Kaupunkipyöräjärjestelmän nimi ”Mankeli” valittiin nimikilpailulla. Nimen valinnan jälkeen Lahdessa alkoi pyörien pilottikausi vuoden 2021 syyskuussa, ja kausi kesti kaksi kuukautta. Pilottikaudella pyöriä oli käytössä 250 ja asemia 30, mutta tavoitteena on tehdä järjestelmästä ympärivuotinen, tuplata pyörien määrä ja laajentaa asemaverkkoa.

Nykyiset asemat on sijoitettu korkeintaan viiden kilometrin päähän keskustasta, jotta asemaverkko on mahdollisimman tiivis. Pilottikaudella olikin tarkoituksena kerätä tietoa siitä, miten luotu asemaverkko toimii, ja miten kaupunkilaiset ottavat palvelun omakseen.

Lahtelaiset ovat ottaneet pyörät ja asemaverkon positiivisesti vastaan, ja pilottikaudella pyörillä ajettiin yli 20 000 matkaa. ”Pilottikausi meni todella hyvin, etenkin kun huomioi, että se toteutettiin syksyllä. Positiivinen palaute on lämmittänyt mieltä”, kertoo Huttunen.

Kuva: Lahden kaupunki.

Toiveena parempi pyöräilyn infrastruktuuri

Kaupunkipyöräjärjestelmän varsinainen kausi alkaa vasta ensi vuoden huhtikuussa, jolloin pilottikaudella olleen kausilipun rinnalle tulevat myös viikko- ja päiväliput. Erilaisilla tuotteilla pyritään palvelemaan eri ryhmiä ja tarpeita. Esimerkiksi opiskelijat olivat pilottikaudella selvästi erottuva ryhmä pyörien käyttäjissä.

Toivon, että pyörät ovat myös ensi kaudella suosittuja. Tämä voisi luoda positiivista painetta päättäjien suuntaan, millä luotaisiin sujuvaa ja turvallista pyöräilyn infrastruktuuria – Anna Huttunen, Lahden kaupunki.

Lisätietoja

Lahti: Pyöräily ja kaupunkipyörät

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Lahti.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.