Laitalan Lomilla säästetään vettä, energiaa ja euroja

Laitalan lomilla Pohjois-Karjalan Valtimossa asennutettiin vuonna 2021 veden kulutusta vähentäviä laitteita yrityksen tilojen hanoihin, suihkuihin ja vessoihin. Muutostöiden toteuttajana toimi Innotek Oy. Hanojen virtaamat vakioitiin vaihtamalla poresuuttimet vakiopainesuuttimiksi ja suihkukahvat painevakioituihin suihkukahvoihin tai virtaamaa vähennettiin vakiovirtaussäätimien avulla. Vanhat wc-istuimet muutettiin kaksitoimisiksi (iso ja pieni huuhtelu). Näin säästetään sekä vettä että energiaa, kun myös lämmintä vettä kuluu vähemmän. Lisäksi jätevedenpuhdistamon kuormitus vähenee ja jätevesilaskut pienenevät jätevesimäärän vähentyessä.

Uusi ja vanha poresuutin.

Aika kova on ollut tuo vedenkulutus […] Joka kuutiohan maksaa.

Henna Nevalainen, yrittäjä, Laitalan Lomat.

Laitalan lomilla käy keskimäärin 3000 vierailijaa vuodessa. Suihkuja on ainakin kuusi ja vesivessoja 8. Vettä kuluu vuodessa yli 300 m3.  Markus Heikkinen Innotek Oy:stä arvioi, että asuinkäytössä virtaaman vähentäminen ja muut korjaustoimenpiteet vähentävät veden kulutusta noin 25 % ja julkisissa tiloissa 25 – 35 %. Laitalan lomilla tämä tarkoittaisi, että muutosten avulla vettä voidaan säästää yli 75 m3 vuodessa. Todellinen veden ja energian säästö selviää kuitenkin vasta vuosien mittaan.

Painemittaus hanasta

Katso video Laitalan Lomien vedensäästöjärjestelmän asennuksesta täältä

NatureBeST CBC project

Innotek Oy – http://www.innotek.fi/

 

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.