Polkaise päivä käyntiin kaupunkipyörällä!

Nainen seisoo auringonpaisteessa kaupunkipyörän kanssa rakennuksen edessä.
Kuvan lähde: Nysse

Mikä sen parempaa kuin ottaa pyörä alleen kauniina kesäpäivänä ja polkaista päivä käyntiin? Kaupunkipyörän vuokraamalla se luonnistuu vaikkei omaa pyörää omistaisikaan, tai jos omaa pyörää ei halua kuljettaa mukanaan koko päivää.

Nysse toi kaupunkipyörät Tampereen katumaisemaan vuoden 2021 kesäkuussa, jolloin kaupunkipyöräjärjestelmään kuului 700 kaupunkipyörää ja noin 70 kaupunkipyöräasemaa. Helposti saatavilla olevat pyörät tekevät omin lihasvoimin liikkumisesta houkuttelevan vaihtoehdon sellaisten matkojen kulkuun, mitkä ilman kaupunkipyöriä saatettaisiin kulkea omalla autolla tai julkisilla.

Kaupunkipyörillä on haluttu edistää kestävää liikkumista.Mika Periviita

Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita kertoo, että kaupunkipyörillä on nimenomaan haluttu edistää kestävää liikkumista. ”Kaupunkipyöräily on hyvä jatke joukkoliikenteelle, jonka takia pyöräasemia on tietoisesti sijoitettu joukkoliikenteen pysäkkien lähelle liikenteen solmukohtiin.”

Alkuperäiset kaupunkipyöräasemat sijaitsevat keskustan alueella, Härmälässä, Kaupissa ja Hakametsässä. Tänä vuonna kaupunkipyöräasemien määrä on noussut seitsemästäkymmenestä yhdeksäänkymmeneenviiteen, tehden pyörien vuokraamisesta mahdollista edellä mainittujen alueiden lisäksi myös Hervannassa sekä Hervannan ja keskustan välillä.

Kaupunkipyörillä tehdyt pyörämatkat ovat moninkertaistuneet jo nyt edelliskauteen verrattuna.Mika Periviita

Periviita kertoo kaupunkipyörillä tehtyjen pyörämatkojen määrän moninkertaistuneen jo nyt edelliskauteen verrattuna, joten kaupunkipyörille on selkeästi kysyntää. Pyöräilykausi sijoittuu 15.4.–30.10. välille, eli kausi on tänä vuonna hieman pidempi kuin viime vuonna.

Nainen pyöräilee kaupunkipyörällä Tampereella. Taustalla näkyy raitiovaunu eli Nysse.
Kuvan lähde: Nysse

Kaupunkipyörät ovat tänä kesänä yhä useamman kaupunkilaisen käytettävissä laajemmalle levitettyjen pyöräasemien lisäksi viime vuotta edullisemman hinnoittelun ansiosta. Pyörien peruskäyttöaika on pidennetty puolesta tunnista 45 minuuttiin, ja uudeksi edulliseksi hinnoittelumalliksi on luotu mahdollisuus ostaa kaupunkipyöriin kuukauden käyttöoikeus seitsemällä eurolla. Tällä kuukausilipulla on korvattu viime kauden 10 euroa maksanut viikkolippu. Myös pyörien päivähintaa on alennettu eurolla.

Ilman lisämaksuja pyörillä voi käyttöoikeuden hankittuaan ajaa yhtäjaksoisesti 45 minuuttia, jonka jälkeen pyörä palautetaan vapaasti valittavalle asemalle ja matka kuitataan lopetetuksi Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa. Tällaisia matkoja saa käyttöoikeuden aikana tehdä rajattoman määrän.

Pyörien kunnossapito- ja siirtelypalvelut hoitaa Tampereen Sarka Oy, jonka missio on työllistää pitkäaikaistyöttömiä.Mika Periviita

Nyssen kaupunkipyörät tunnetaan Tampereella yleisimmin Sale-pyörinä, koska Pirkanmaan Osuuskauppa on kaupunkipyöräjärjestelmän brändäys-, markkinointi- ja mainontakumppani Sale-ketjullaan. Kaupunkipyöräjärjestelmä on ostettu palveluna KaupunkipyöräVantaa osakeyhtiöltä ja pyörien kunnossapito- ja siirtelypalvelut hoitaa Tampereen Sarka Oy. Se on Periviidan mukaan Tampereen kaupungin omistama yhtiö, jonka missio on työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Kaupunkipyöräjärjestelmällä on näin ollen kestävän liikkumisen edistämisen lisäksi myös sosiaalisen kehittämisen ulottuvuus.

Nainen käyttää älypuhelinta kaupunkipyörän luovuttamisen tai käyttöönoton yhteydessä.
Kuvan lähde: Nysse

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Nysse.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.