Yritysesimerkki: Vaatepuu lainaa muotivaatteita kestävästi

Valokuva erilaisista hatuista hattutelineessä ja värikkäästä takista henkarissa. Kuvan päällä lukee: Kaupunkilaisten yhteinen vaatekaappi.
Kuvat: Sini Leskinen

Soile-Maria Linnemäki hymyilee kadulla sylissään pino paperikasseihin ja läpinäkyviin pusseihin pakattuja vaatteita. Hän onnistuu vaivatta kättelemään ja avaamaan lukitun oven, pudottamatta ainoatakaan tavaraa.

Valokuvassa Soile-Maria Linnemäki pitää kädessään värikästä vaatetta henkarissa.
Soile-Maria Linnemäki ei ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut muodista. Ajatus vaatelainaamosta juontuu oman vaatekaapin siivousprojektiin ja omien kulutustottumusten arviointiin.

Astumme sisään Mariankadun lainaamoon yli postiluukun kautta palautettujen vaatteiden. Tummaksi maalatut seinät ja leikkisät vaaterekit luovat lämpimän värimaailman. Tuntuu kuin olisi sukeltanut omaan vaatekaappiin.

”Me haluttiin, että tällä on mukava fiilis. Kotoisa ja avoin ilmapiiri kaikille kumpparisankareille.”

Linnemäki on Suomen ainoa vaatepuutarhuri ja Vaatepuu maan ainoa vaatelainaamoketju. Yrityksen missio on edistää jakamistaloutta ja kannustaa ihmisiä pohtimaan suhtautumistaan pikamuotiin.

Lainaamoja on Järvenpäässä, Tampereella, Helsingissä, Heinolassa sekä Turussa. Lainaajaksi pääsee ostamalla puolen vuoden mittaisen jäsenyyden.

Vastuullisuus keskeinen kriteeri

Vaatepuun valikoima koostuu pääasiassa suomalaisten suunnittelijoiden ja merkkien laatuvaatteista. Lainattavana on niin Ivana Helsingin kuin Katri Niskasen mekkoja sekä Lumoan paitoja. Myös tarjolla olevat asusteet ovat suomalaista designia, kuten Yo Zen korvakorut ja Marita Huurinaisen sandaalit.

Vaatepuun rekkeihin suomalaiset vaatteet ovat valikoituneet pitkälti niiden vastuullisuuden johdosta. Linnemäki kuvaa tyytyväisenä kuinka helppoa lainaamon arvomaailman jakavien kotimaisten toimijoiden kanssa on tehdä yhteistyötä. Apua saan nopeasti niin pesuohjeisiin kuin kysymyksiin vaatteiden taustasta tai tuotanto-olosuhteista.

Meillä on monien merkkien kanssa sovittu, että he soittavat mulle kun tarjolla on esim. kakkoslaatua tai viimeisten mallistojen niitä viimeisiä kappaleita, joita voi olla vaikea myydä. Näitä vaatteita mä sitten ostan tänne lainattavaksi kiertotalousajattelun mukaan.

Kaikki Vaatepuun lainavaatteet eivät kuitenkaan ole uusia eikä kaikkien vastuullisuutta pysty täysin varmistamaan. Linnemäki kääntää puheen Vintage -vaatteisiin, joiden kohdalla vastuullisuuskysymykset ovat uusia vaatteita monimutkaisempia.

”Vaikka suurin osa vintagesta onkin lähituotantoa, ovat esimerkiksi valmistuksessa käytetyt värjäysaineet tai tuotanto-olosuhteet lähes mahdottomia selvittää. Tästä syystä en voi sanoa, että kaikki Vaatepuulta lainattavat vaatteet olisivat vastuullisia.”

Linnemäki korostaakin, että vaatteiden lainaaminen itsessään on vastuullista toimintaa ja vintage -vaatteiden pitäminen kierrossa parempi valinta kuin pois heittäminen ja uuden vaatteen hankkiminen.

Etualalla pöytä, jolla on myytäviä koruja. Taustalla vaatteita rekkitangolla.
Vaatepuun lainaamoista voi valita itselleen myös vaatteisiin sopivat asusteet. Lainaamon tuotteet on pisteytetty ja asiakas voi oman jäsenyytensä pistesaldon rajoissa valita lainattavaksi mitä tahansa tuotteita.

Jatkuva lainaaminen vaatii vaatteelta paljon

Vastuullisen tuotannon ohella toinen tärkeä kriteeri valittaville vaatteille on kestävyys. Lainaamokäyttöön ei kelpaa mikä tahansa heikosta materiaalista valmistettu tuote, sillä vaatteen tulee kestää käyttöä ja kulutusta. Kestävyys on tärkeää arvo myös ympäristön kannalta, joskaan kestävin vaate ei aina ole ympäristöystävällisin.

Vaatteita rekkitangolla.
Vaatteiden materiaali vaikutaa vaatteen elinikään. Vaatepuun leikkisät vaatteet todistavat että kestävyys ei tarkoita tylsyyttä.

”Esimerkiksi polyesteri on sellainen materiaali, että piru vaan kun se kestää. Täytyy olla melkoinen pesusöhläri että saa tärveltyä siitä tehtyjä vaatteita! Toisaalta taas polyesteri on materiaalina huono ympäristön näkökulmasta.”

Kestävyys ei siis ole mustavalkoinen asia. Materiaalikestävyyden ohella on arvioitava myös vaatteen ajattomuutta ja istuvuutta mahdollisimman monelle lainaajalle.

Olennaista on myös hyvä huolenpito, mistä kielii se, että useat vaatteista ovat olleet kierrossa koko lainaamon viisivuotisen elämän ajan.

”Kun vaate oikeasti suunnitellaan ja mietitään hyvin, ja kun mun aivan ihanat asiakkaat pitävät niistä huolen, niin kyllä ne vaan kestää kierrossa vuodesta toiseen.”

Vaatteet kiertävät Vaatepuun viiden toimipisteen välillä pitäen valikoiman monipuolisena. Ne viipyvät aina hetken kussakin liikkeessä ja kun vaatteen lainausinto hiipuu, siirtyvät ne seuraavaan kaupunkiin. Vaatteita korjataan, mutta enemmän käytönjälkiä sisältävät vaatteet päätyvät myyntiin Järvenpään liikkeen second hand -osastolle.

Valokuva pöydästä, jolla on erilaisia harjoja, suteja ja suihkeita sekä taulu, jossa lukee: "Yhteisen vaatekaappimme huoltopiste".
Vaatteiden käyttöikää voidaan pidentää hyvällä kohtelulla. Linnemäen mukaan Vatepuun asiakkaat ovat todella vastuullisia ja pitävät huolta lainavaatteista.

Kaikkien yhteinen vaatekaappi

Vaatelainaamossa ollaan kuin kotona. Turhaa jäykistelyä ei tarvita ja puhumaan kannustetaan. Asiakaspalvelun periaatteena on että jokainen myymälän asiakas kokee tulleensa palvelluksi, eikä kenenkään tarvitse lähteä lainaamosta laiminlyötynä – ei edes miesten.

”Meillähän on enimmäkseen naisten mallistoja täällä, mutta mä olen nähnyt monien miesten päällä meidän vaatteita! Vaikka meidän jäsenyys on henkilökohtainen, niin tiedän että meidän naispuoliset jäsenet ovat lainanneet omalle puolisolleen vaatteita ja se on tosi hauska kun he lähettävät siitä kuvia.”

Tulevaisuudessa Vaatepuu saattaa tarjota lainavaatteita myös miehille, mutta Linnemäen mukaan siihen on vielä matkaa. Tällä hetkellä toimintaa viedään voimakkaasti verkkoon ja tarkoituksen on kehittää toimiva sähköinen lainausjärjestelmä. Linnemäki haluaakin ajatella, että palvelu on myös nykyisessä muodossaan tarkoitettu kaikille sukupuoleen katsomatta.

”Eräskin stailisti stailas meidän vaatteilla yhden miespuolisen rap -artistin musavideon, eli just sellaista genret pois -ajattelua, että mitä hiton väliä. Se oli todella hyvä musavideo ja mä vaan katoin, että tuolla menee toikin paljettitakki. Toimii ihan sairaan hyvin!”

Linnemäki naurahtaa ja suoristaa henkareissa roikkuvia paitoja. Vielä on muutama tunti aikaa asetella mukana tuodut vaatteet rekkeihin ja valmistautua vaatekaapin avaamiseen.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Vaatelainaamo Vaatepuu Oy.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.