Pitkäjänteisesti kehitetty kiertotalous tukee työllistymistä Imatralla

Ompelutyö
Kuva: Päivi Keronen, Saimaan Virta

Saimaan Virta ry on aktiivinen kierrätystoimija Etelä-Karjalassa. Saimaan Virta toimii yksityisenä työllistämispalveluiden tuottajana paikalliselle työhallinnolle. Nykyisellä nimellä yhdistyksellä on ollut työhön valmentavaa toimintaa Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä vuodesta 2019 asti. Toiminnan perusajatuksena on, että kiertotalous on hyvä ponnistuslauta oman osaamisen kehittämiseen, opintoihin ja työelämään.

”Valmennamme 18–50-vuotiaita työttömiä erilaisiin kiertotaloustehtäviin, kuten asiakaspalveluun, käytöstä poistettujen tavaroiden vastaanottoon ja lajitteluun sekä kiertotaloustuotteiden valmistamiseen”, kertoo Saimaan Virta ry:n toiminnanjohtaja Mika Salminen. Tavoitteena on tutustuttaa työelämään valmentautuvat kattavasti koko kiertotalousprosessiin, jossa materiaali kiertää uusiksi tuotteiksi.

Jokainen valmennus räätälöidään yksilöllisesti henkilön omien tavoitteiden, tarpeiden ja lähtökohtien mukaan. ”Tarjoamme valmennusta ja työkokemusta vuosittain noin 450 henkilölle, ja uuden opiskelu- tai työpaikan saa 60–70 työtöntä. Hienoimpia hetkiä ovatkin ne, kun saamme herätettyä innostuksen kiertotalouteen ja sen kautta työelämään.”

Tarjoamme valmennusta ja työkokemusta vuosittain noin 450 henkilölle.

Mika Salminen, toiminnanjohtaja, Saimaan Virta

Esineitä uudelleenkäyttöön
Kuva: Päivi Keronen, Saimaan Virta

Tekstiilimurskain tehostaa poistotekstiilien käsittelyä

Saimaan Virta on keskittynyt tekstiilien kierrätykseen jo vuosia, vaikka aluksi tekstiilien erilliskeräysvelvoitteen aikataulusta ei ollut vielä mitään tietoa. Imatralla alettiin ottaa vastaan poistotekstiilejä ennakoivasti vuonna 2016.

”Työpajoissamme on tehty siitä asti poistotekstiileistä uusiotuotteita ja muokattu tekstiilejä toiseen käyttöön”, Salminen sanoo. Vuosien mittaan yhdistys on onnistunut kokoamaan ympärilleen laajan yhteistyöverkoston. Ratkaisevaa oli investointi tekstiilimurskaimeen. ”Se mahdollisti tekstiilin monipuolisemman hyödyntämisen eri käyttötarkoituksissa, kuten komposiittiteollisuuden raaka-aineosana.

Tekstiilit lajitellaan Saimaan Virran omissa työpajoissa eri kuntoisuusluokkiin, ja sen jälkeen uudelleenkäyttöön sopivat tekstiilit myydään kierrätysmyymälässä Imatralla. Loput hyödynnetään erilaisissa tuotteissa tai ohjataan yhteistyökumppaneille. Yksi pilotti on toteutettu myös Etelä-Karjalan Jätehuollon ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa. ”Lajittelimme Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokseen kuukauden aikana yli 20 000 kiloa tekstiilijätettä.”

Tavallisessakin tilanteessa Saimaan Virta ry ottaa vastaan noin 60 000 kiloa käytöstä poistettua tekstiiliä vuodessa. ”Vuonna 2011 hyödynsimme siitä noin 13 000 kiloa omassa työpajatoiminnassa ja kierrätysmyymälässä sekä kierrätimme eteenpäin noin 42 000 kiloa.”

Huonekaluja ja tavaroita uudelleenkäytöön
Kuva: Päivi Keronen, Saimaan Virta

Kiertotalous luo kuntiin uusia työpaikkoja

Kiertotalouden ympärille on Salmisen mielestä mahdollista rakentaa työllistämistoimintaa monissa kunnissa. Yhteistyötahoja löytyy jo kaikkialta. ”Kiertotalousosaaminen on kehittynyt paljon, ja siihen halutaan panostaa. Myös ihmiset ovat oppineet arvostamaan kierrätettyjä tuotteita, mikä antaa työllistämistoiminnalle hyvän pohjan.”

Paikallisten jäteyhtiöiden merkitys on yhteistyöverkostossa suuri, koska niin monet jatkohyödyntämiseen sopivat materiaalit päätyvät yhä sekajätteeseen tai keräyspisteisiin. ”Yhteistyöllä voimme saada kiertoon paljon nykyistä enemmän materiaaleja.”

Saimaan Virta haluaakin tuoda kiertotaloutta Etelä-Karjalassa suuren yleisön tietoisuuteen ja osaksi myös maaseudulla elävien ihmisten arkea. ”Tarjoamme monenlaisia korjaus-, entisöinti- ja kunnostuspalveluja, ja Imatralla meidät tunnetaan erityisesti avarasta kierrätysmyymälästämme”, Salminen sanoo. Keväästä 2022 asti yhdistyksellä on ollut myös nettikauppa.

Kierrätysmyymälästä löytyy erilaisista materiaaleista tehtyjä uusiotuotteita, joista suosittuja ovat esimerkiksi kierrätyspuutavarasta tehdyt jakkarat ja kunnostetut pinnatuolit. Lahjoituksena yhdistys saakin paljon huonekaluja, jotka päätyvät hionnan, verhoilun tai maalauksen jälkeen myyntiin. ”Huonekalut ehtivät olla myymälässä usein vain joitakin päiviä, koska tavara vaihtuu nopeasti. Meillä onkin joka viikko uutta löydettävää.”

 

Yhteystiedot:

Mika Salminen, toiminnanjohtaja
Saimaan Virta ry
mika.salminen(a)saimaanvirta.fi
puh. 040 538 1860

Lisätietoa:

Lue lisää Saimaan Virta ry:n sivuilta:

  • www.saimaanvirta.fi

 

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.