Yhteiskäyttö- ja lainauspalveluilla luodaan yhteisöllisyyttä Porissa

Lainattavia pelastusliivejä
Kuva: Porin kaupunki

Porin kaupungin pääkirjaston yhteyteen avattiin vuoden 2020 alussa Liikuttamo, joka tarjoaa ilmaiseksi lainaan monenlaisia liikunta- ja pelivälineitä. Kaupunki on edistänyt tavaroiden yhteiskäyttöä ja lainaamista Circwaste-hankkeeseen kuuluvassa Luupissa jo vuodesta 2017asti, ja esimerkiksi nuorisotalolla toimi pitkään välinevuokraamo.

”Yhteiskäyttö säästää tavaroiden valmistukseen kuluvia luonnonvaroja, ja kun kaikkea ei tarvitse hankkia omaksi, vähennetään myös turhan jätteen syntymistä”, kiteyttää Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelija Outi Aalto. Kirjaston Liikuttamosta lainattiin tavaroita vuoden 2021 aikana 787 kertaa. ”Yhteiskäytön ekologinen vaikutus onkin suuri.”

Tavaroiden lainaaminen lisää myös yhteisöllisyyttä. Mölkky tai muu pihapeli on helppoa hakea kavereiden kanssa mukaan kelien osuessa kohdalleen, ja yhteisiin hetkiin kirjastolta saa monenlaisia lautapelejä ja soittimia. Lainauspalvelut ovat innostaneet liikkeelle myös kunnan omaa väkeä. Kaupunki järjesti kesällä 2020 eri yksiköille pesäpalloturnauksen, johon räpylät, pallot ja mailat saatiin kätevästi Liikuttamosta. ”Liisanpuiston kenttä on ihan kirjaston lähellä, joten sinne on helppo mennä työkavereiden kanssa vaikka kopittelemaan.”

Lainauspalvelulla madalletaan kynnystä kokeilla uusia harrastuksia ilman kalliita ja joskus turhiksikin osoittautuvia välinehankintoja. ”Kahden viikon aikana ehtii selvitä, onko jokin harrastus oma juttu vai jäävätkö välineet käyttämättä”, Aalto uskoo. Yhteiskäytön ansiosta uusia juttuja pääsee myös testaamaan hyväkuntoisilla ja korkealaatuisilla harrastusvälineillä.

Hulavanne on kestosuosikki!

Suosituimmat välineet vaihtuvat sesonkien mukaan. Talvella kirjastolta lainataan eniten luistimia, jääkiekkomailoja, lumikenkiä ja pulkkia. Kesällä puolestaan kysytään pesäpallomailoja ja räpylöitä sekä palloja ja pihapelejä. Ympäri vuoden lainataan erilaisia kehonhuoltovälineitä. ”Hulavanne on ihan kestosuosikki!” Aalto naurahtaa.

Jos kirjaston valikoimista ei löydy tiettyä välinettä, Porissa toimii myös nuorisotalolta Luontopajalle siirtynyt välinevuokraamo. Sieltä saa pientä maksua vastaan monenlaisia palloilu- ja retkeilyvälineitä, kuten rinkkoja, telttoja ja makuupusseja. ”Todella suosittuja ovat olleet aikuisten fatbiket, ja nyt kesän alla Luontopajalle saatiin myös lapsille omia fatbikeja.”

Toiveita uusista lainattavista tavaroista pyritäänkin toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. ”Viimeksi hankimme esimerkiksi lisää frisbeegolfsettejä”, Aalto kertoo. Kouluja ja päiväkoteja Porissa palvelee myös nuorisotalolla toimiva liikuntavälinepankki.

Välineiden huoltoon pitää panostaa

Aalto suosittelee muita kuntia kiinnittämään yhteiskäytön kehittämisessä huomiota arvokkaimpien tavaroiden turvalliseen säilytykseen. ”Esimerkiksi syke- ja askelmittareita häviää, jos niitä ei varastoida lukollisessa kaapissa tai muussa paikassa, jota pystytään valvomaan.”

Lainauspalvelujen suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota myös tavaroiden kunnossapitoon ja huoltoon. Kun jokin tavara palautetaan, jonkun on tarkastettava, että se on hyvässä kunnossa seuraavaa käyttäjää varten.

”Meillä Porissa yhteistoiminta nuorten työpajaan kuuluvan Luontopajan kanssa on toiminut hyvin, ja nuoret käyvät kirjastolla huoltamassa tavaroita”, Aalto kertoo. Näin ei kuormiteta kirjaston työntekijöitä. ”Lisäksi jo luistimien hankintavaiheessa myyjän kanssa sovittiin, että luistimet saadaan teroittaa kahden seuraavan vuoden ajan liikkeessä aina kauden alussa.”

Korjaus- ja lainauspalvelujen löydettävyyttä helpotetaan Porissa valtakunnallisella Korjaa se -palvelulla. Hakukoneella voi etsiä niin lainattavia tavaroita kuin alueen käsityöläisiä ja muita osaajia ompelijoista kodinkonemyyjiin ja suutareihin. Palvelulla tuetaan alueen elinkeinoelämää ja erityisesti pienyrittäjiä.

 

Lisätietoja:

Lue lisää Porin lainauspalveluista:

Yhteystiedot:

Outi Aalto, suunnittelija, elinvoima- ja ympäristötoimiala
Porin kaupunki
outi.aalto(a)pori.fi
Puh. 044 701 2504

 

 

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Pori.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.