Etelä-Karjalassa hyödynnetään 100 % erilliskerätystä biojätteestä

Ilmakuva Kukkuroinmäen jätekeskuksen alueesta, jossa näkyy rakennuksia, valkoinen pyöreä biokaasusäiliö, läjityskasoja ja taustalla metsää.
Kukkuroinmäen jätekeskus. Kuva: Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Kotitalouksien biojätteet hyödynnetään paikallisesti

Etelä-Karjalan alueella kotitalouksien biojäte hyödynnetään paikallisesti. Alueen kotitalouksilta erilliskerätyistä biojätteistä ja jätevedenpuhdistamojen lietteistä tehdään biokaasulaitoksella liikennepolttoaineena käytettävää biokaasua sekä kierrätyslannoitteita paikallisille toimijoille. Näin saadaan hyödynnettyä biojätelaitokselle saapuvat biojätteet 100 %:sti. Monissa Etelä-Karjalan kunnissa biojätettä on erilliskerätty jo 90-luvulta asti. Etelä-Karjalan laajuinen biojätteen erilliskeräysvelvoite on ollut voimassa jo vuodesta 2002, mutta valitettavasti osa kotitalouksien biojätteistä päätyy yhä kuivajätteen sekaan. Biojätteen lajittelun aktiivisuutta halutaan parantaa ja tällä hetkellä siihen etsii ratkaisua mm. ASKI-hanke, sekä viestintäkampanjaa lajittelun lisäämiseksi toteuttaa Canemure-hanke.

Mitä Kukkoroinmäen biokaasulaitoksessa hyödynnetään?

Biokaasulaitoksen ansiosta Etelä-Karjalassa saadaan ravinteille paikallinen ja suljettu kierto. Kierto toimii, kun kotitalouksilta tulevista biojätteistä ja jäteveden puhdistamojen lietteistä valmistetaan biokaasua sekä lannoitteita paikalliselle maataloudelle. Jätevesilaitosten lietteet ja kotitalouksien biojätteet kulkevat biokaasulaitoksella erillisillä linjoilla. Biokaasulaitoksen tukiaineena käytetään myös mm. kotitalouksilta tulleita risuja. Biokaasulaitoksen kapasiteetti riittäisi käsittelemään nykyistäkin suurempia raaka-ainemääriä, minkä tähden biojätteen lajittelun tehostaminen olisi erityisen järkevää.

Mitä tuotteita biokaasulaitoksessa tuotetaan?

Biokaasulaitoksessa tuotetaan liikennebiokaasua, kierrätyslannoitevalmisteita ja kierrätysravinteita teollisuusprosesseihin. Nämä tuotteet voidaan hyödyntää paikallisesti, jolloin minimoidaan kuljetusten tarvetta ja parannetaan alueen huoltovarmuutta. Laitokselta saatava biokaasu on uusiutuvaa polttoainetta, jolla on huomattavat ympäristöedut liikenteen fossiilisiin vaihtoehtoihin nähden. Biokaasu on valmistettu paikallisesti paikallisista raaka-aineista sekä on uusiutuvaa ja hiilineutraalia. Biokaasun käyttö aiheuttaa diesel tai bensakäyttöistä autoa vähemmän hiukkas-, rikki- ja typpipäästöjä ja sen kasvihuonekaasupäästöt voivat olla jopa 90 % vähäisemmät. Laitoksen tuottamalla BIG-biokaasulla on Avainlippu sekä Joutsenmerkki. Biokaasulaitosta operoivan Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n jätekuljetuksissa myös hyödynnetään itse tuotettua BIG-biokaasua. Alueen 16:sta pakkaavasta jäteautosta 13 on kaasukäyttöisiä. Näin laajaa kaasukaluston käyttöä mahdollistaa Etelä-Karjalan biokaasun jakeluverkosto.

Kierrätyslannoitteet ovat orgaanisia lannoitteita ja maanparannusaineita. Ne sisältävät kasveille välttämättömiä ravinteita sellaisessa muodossa, mikä on kasveille helposti saatavassa muodossa. Lisäksi kierrätyslannoitteiden mukana maaperään palautuu orgaanista ainetta, jota pieneliöstö tarvitsee ravinnoksi. Kierrätyslannoite säästää luonnonvaroja ja vähentää ympäristövaikutuksia, kun tarve mineraalilannoitteiden tuotannolle vähentyy. Etelä-Karjalassa tuotetaan kierrätysravinteita teollisuuden prosesseihin, kierrätyslannoitteita maataloudelle maanparannusaineiksi ja lannoitteeksi sekä viherrakentamiseen kasvualustojen raaka-aineeksi. Näitä kierrätyslannoitevalmisteita voidaan tuottaa markkinaehtoisesti.

Biokaasulaitoksen kapasiteetti

Biokaasulaitos on osa Etelä-Karjalan kuntien omistamaa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n toimintaa. Biokaasulaitos aloitti toimintansa vuonna 2021. Laitoksessa käsitellään biojätteitä 6300 tonnia ja puhdistamolietteitä 13 600 tonnia vuodessa. Niistä tuotetaan biokaasua 2,05 miljoonaa normaalikuutiometriä (Nm3), joka vastaa 12 300 MWh energiaa. Tuotetulla biokaasulla pääsisi vuosittain autolla yli 400 kertaa maapallon ympäri. Kierrätyslannoitteita vuodessa tuotetaan noin 24 000 tonnia. Kierrätyslannoitteista on saatavilla erilaisia valmisteita maanparannukseen. (EKJH).

Lisätietoja

Etelä-Karjalan jätehuollon logo, Lappeenrannan kaupungin logo, Asukaslähtöiset kiertotalouden ratkaisut Etelä-Karjalassa logo, Euroopan unionin osarahoittama -logo, CANEMURE -hankkeen logo ja LIFE-IP-CANEMURE-FINLAND-logo

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Lappeenrannan kaupunki.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.