Kaupunginkirjasto luopui aineiston muovituksesta Kuopiossa

Kirjoja hyllyssä
Kuva: Pexels

Lähes kaikki kirjastot muovittavat suurimman osan aineistostaan, mutta Kuopion kaupunginkirjastossa alettiin toukokuussa 2019 tehdä toisin. Kuopiossa lähdettiin kokeilemaan aineiston muovittamattomuutta ja kestäisivätkö kirjaston aineistot ilman muovia elinkaarensa päähän. Poistokirjojen kansijätteen määrä on ollut suuri. Kuopion kaupunginkirjasto poisti esimerkiksi viime vuonna noin 83 000 teosta. Muovittamattomuuskokeilulla Kuopiossa tavoiteltiin muovijätteen vähentämistä ja kierrätyksen helpottumista.

Kirjasto edustaa jo perustoiminnaltaan ekologisuutta ja kiertotaloutta, joten muovittamattomuuskokeilu koettiin Kuopiossa luonnolliseksi kehitykseksi. Missään muussa yleisessä kirjastossa muovittamattomuutta ei ole näin laajassa mittakaavassa toteutettu, ja Kuopion kirjaston kokeilun tavoitteena olikin tuottaa kokemustietoa myös muille kirjastoille.

Kuopion kaupunginkirjasto lähti kokeilemaan muovittamattomuutta aluksi pokkareissa ja sitten koko aineistossa ajatuksella, että kokeilun voi myös tarvittaessa keskeyttää, jos aineisto ei sitä kestä. Kirjaston asiakkaita kannustettiin yhteisvastuullisuuteen ja kirjojen kohtelemiseen hyvin.

Kokeilun tulokset ovat olleet tähän mennessä lupaavia, ja pokkaritkin ovat muovittamattomuuden kestäneet hyvin. Eniten kolhuja ovat muovittamattomuuskokeilun myötä kärsineet lähinnä kansissa olevat kullanväriset kirjaimet. Paperisia irtokansia on kiinnitetty uusiin kirjoihin kahdella teipin palalla. Myös musiikin aineistot, kuten paperikantiset nuotit ja pahviset CD-kotelot, ovat olleet kolhuherkempää aineistoa.

Muovittamattomuus säästää luonnonvaroja. Kirjasto on laskenut karkeasti, että muovittamatta jättäminen tekee vähintään 9 000 metrin eli 9 kilometrin päällystemuovin säästön vuodessa, kun kirjoja ei päällystetä.

Muovittamattomuuskäytäntöä voidaan pitää monella tapaa resurssiviisaana, ja kokeilu on tuottanut myös asiakkaille suoraa hyötyä. Muovittamaton uutuusaineisto on asiakkaan käytössä nopeammin, kun muovitus jää aineiston käsittelyvaiheista pois. Muovittamattomuus-kampanja on myös tuonut kirjastolle paljon positiivista näkyvyyttä ja palautetta. Kokeilu on kiinnostanut laajasti kotimaassa ja kansainvälisestikin, esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Belgiassa ja Norjassa. Suomen kirjastot ovat ottaneet asian tiimoilta paljon yhteyttä.

Kokeilusta saatu kokemustieto on ollut jo nyt arvokasta, ja esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjasto aikoo seurata Kuopion kaupunginkirjaston esimerkkiä maaliskuun alussa jättämällä 120 kirjan testierän päällystämättä muovilla. Nähtäväksi jää, kuinka laajasti muovittamattomuus leviää kansallisesti ja kansainvälisesti ja kehittyvätkö esimerkiksi kustantajien kansikäytänteet muutoksen mukana.

Kuopiossa kirjat kulkevat jatkossa siis niin sanotusti nakuna, joten toivomme, että asiakkaat kohtelevat niitä hellästi, kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen nauraa.

Ilmastotekoja kattavasti

Kuopion kaupunginkirjasto on mukana Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää kirjastojen ympäristötietoisuutta, hiilineutraaliutta ja jakamistaloutta. Yhtenä osana hanketta toteutettiin selvitys mukana olleiden kirjastojen ilmastovaikutuksista ja kädenjäljestä.

Kirjojen muovittamattomuus -kokeilumme hyvistä tuloksista innostuneina halusimme olla mukana keräämässä tietoa toimintamme ympäristövaikuttavuudesta ja selvittää hiilijalanjälkemme. Saimme selvityksestä paljon tarpeellista tietoa, joiden avulla voimme suunnitella tulevia toimenpiteitämme.

asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen

Seuraavana etappina onkin kirjastopalveluiden oman ilmastosuunnitelman laatiminen. Suunnitelma tulee sisältämään mm. jätteiden lajittelun tehostamista, viestintäkampanjoita sekä konkreettisia toimia ympäristötietouden levittämiseksi kuntalaisille. Paljon on siis suunnitteilla, mutta samalla on hyvä nostaa esille kirjastopalveluiden jo aikaisemmin toteuttamia tekoja.

Kuopiossa on käytössä kelluva kokoelma, eli palautettu aineisto jää siihen Kuopion kaupunginkirjaston toimipisteeseen, johon se palautetaan. Ennen esimerkiksi pääkirjaston kokoelmaan hankittu kirja kuljetettiin pääkirjastolle hyllyyn laitettavaksi, jos se palautettiin vaikkapa Riistaveden lähikirjastoon. Nyt palautettu kirja jää siihen toimipisteeseen, johon se palautetaan. Näin saadaan vähennettyä kirjojen kuljettamisesta tulevia päästöjä.

järjestelmä- ja verkkopäällikkö Lissu Rossi

Lisätietoa:

Asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen
minna.alina.koistinen(a)kuopio.fi, puh. 044 718 2360

Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen
paivi.savinainen(a)kuopio.fi, puh. 044 718 2311

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Kuopio.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.