Kestävillä ja pestävillä tuotteilla parempaa arkea

Kodin kestot ry on aloittanut toimintansa Kestovaippayhdistys-nimellä  vuonna 2004. Yhdistys on valtakunnallisesti toimiva edunvalvonta- ja harrastejärjestö, jonka tarkoitus on edistää ja tehdä tunnetuksi kestotuotteiden käyttöä Suomessa. Yhdistys tukee kestävään kehitykseen, kiertotalouteen ja ekologiseen elämäntapaan kannustavia valintoja.

Haastattelussa Anna kertoo yhdistyksesta ja kestotuotteista:

Nenäliinoja, talouspaperia, tiskirättejä, siivousliinoja, kosteuspyyhkeitä, vaippoja, siteitä, leivinpaperia, muffinivuokia ja niin edelleen. Näitä tuotteita yhdistää harmillinen ominaisuus, nimittäin kertakäyttöisyys. Tuotteita valmistetaan tehtaissa Suomessa ja ulkomailla, joista ne kuljetetaan kauppoihin kuluttajien ostettavaksi. Kaiken tämän jälkeen tuotetta käytetään vain kerran tai pari, jonka jälkeen ne päätyvät jätteeksi. Ja edelleen jatkuu ralli kohti kaatopaikkoja ja kierrätyslaitoksia.

Onneksi on olemassa myös parempia vaihtoehtoja. Kaikkia aiemmin mainittuja kertakäyttötuotteita on mahdollista saada kestävinä ja pestävinä. Kestotuotteet ovat ekologisia, taloudellisia ja terveyttä edistäviä.

Yleisesti ottaen kaikki kestotuotteet kannattaa pestä 60 asteessa. Samassa koneellisessa voi pestä esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja muut korkean pesulämpötilan kestävät tekstiilit. Kestotuotteita on helppo valmistaa myös itse, ja aina kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi vanhoista lakanoista ja trikoovaatteista valmistuu monenlaisia kodin kestotuotteita. Hyviä vinkkejä löytyy Kodin kestot ry:n blogista: https://kestoillaan.wordpress.com/

Jos omat taidot tai viitseliäisyys ei riitä kestotuotteiden valmistamiseen itse, niin tuotteiden jälleenmyyjiä löytyy onneksi runsaasti. Tarkista esimeriksi Kodin kestot ry:n verkkokauppa ja yhdistyksen yhteisöjäsenten valikoima osoitteessa www.kodinkestot.fi.

Neljä vinkkiä kodin kestotuotteisiin – aloita näistä!

 1. Vaihda muovinen tiskirätti kestävään ja pestävään
  Kestotiskirättejä voi valmistaa esimerkiksi joustofroteesta, tencelistä tai bambusta tai niitä voi virkata bambu- tai hamppulangasta. Tiskirättejä voi huoletta pestä pesukoneessa 60 asteessa, ja luonnonkuituisten rättien imuteho vain paranee pesujen myötä. Kannattaa hankkia samalla kertaa useampi rätti, jolloin ne voi heittää muutaman päivän välein pesukoneeseen.
 2. Niistä kankaaseen
  Vanhat kunnon kangasnenäliinat kestävät sukupolvelta toiselle. Jos sinulta ei löydy isoisän vanhaa nenäliinaa, voit ommella sellaisen esimerkiksi vanhasta kauluspaidasta. Myös flanelli on hyvä materiaali. Vanhat trikoovaatteet voi saksia sopivan kokoisiksi paloiksi ja käyttää sellaisinaan nenäliinoina. Kangasnenäliinojen hyödyn huomaa erityisesti kunnon nuhaflunssan iskiessä. Varsinkin trikoo on todella hellävarainen materiaali, joka ei revi nenän ihoa rikki. Kaikille on myös joskus käynyt niin, että paperiliina unohtuu taskuun ja vaate menee pesukoneeseen. Kangasliinan kanssa ei käy sellaista vahinkoa, että koko pyykkikuorma olisi valkean paperisilpun peitossa.
 3. Älä enää osta talouspaperia
  Talouspaperin voi korvata kestotalouspaperilla, jota voidaan kutsua myös esimerkiksi rätiksi, luutuksi, rievuksi tai kestoarkiksi. Kestotalouspapereita voi ommella esimerkiksi vanhoista t-paidoista, pyyhkeistä tai harsoista. Hyviä materiaaleja kestotalouspaperiksi ovat puuvillatrikoon ja froteen lisäksi ainakin joustofrotee, flanelli, tencel ja bambu. Järjestä kestoarkeille kotiisi oma paikka, josta niitä on helppo ottaa aina tarpeen mukaan. Niitä voi säilyttää vaikkapa pienessä korissa tai keittiön laatikossa.
 4. Kokeile kestovanulappua
  Vanulappuja voi valmistaa esimerkiksi flanellista, trikoosta tai froteesta. Vanulaput valmistuvat nopeasti saumuroimalla kaksinkertainen kangas ympyrän muotoon, ja voit hyödyntää hyvin pienetkin kangastilkut. Kestovanulappuja voi käyttää samaan tapaan kuin kertakäyttöisiä vanulappuja. Pienet vanulaput kannattaa pestä pesupussissa, jotta ne eivät kulkeudu pesukoneen putkistoon.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Kodin kestot ry.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.