Innoverstaassa keksitään ylijäämämateriaaleille uutta elämää

Lappeenrannan kaupungin nuoriso- ja monitoimitalon Monarin yhteydessä toimiva keksintötyöpaja Innoverstas on esimerkki asukkaiden arkielämää lähellä olevasta kiertotaloudesta. Innoverstas ottaa vastaan yrityksiltä ja yhteisöiltä erilaisia ylijäämämateriaaleja, joista voidaan valmistaa työpajan tiloissa uusia käyttötuotteita.

Innoverstas on luovaan tuottamiseen, tulevaisuuden taitojen opetteluun ja kestävän kehityksen mukaiseen ajatteluun keskittyvä oppimistila. Moderneilla työvälineillä voidaan korjata ja parannella vanhaa, keksiä, kokeilla ja värkätä sekä tietenkin luoda ihan uutta.

Kimpisen lukiolaiset tutustuivat Innoverstaaseen kuvaamataidon tunnilla ja toteuttivat itse suunnittelemansa esineen laserleikkurin avulla. Kuva: Miika Miinin

Kuluneen talven aikana Innoverstaalla on järjestetty muun muassa lukiolaisten kuvaamataidon tunteja.

”Meillä on keksintöverstaassa laserleikkuri, 3D-tulostin, vinyylileikkuri, lämpöprässi, suurkuvatulostin, ohjelmoitavia robotteja ja Arduino-piirilevyjä sekä valo-, video-, lämpö- ja 360-kameroita”, luettelee Innoverstaan projektikoordinaattori Miika Miinin.

”Näiden avulla olemme valmistaneet postereita, koruja, lasinalusia, pihapelejä, Banksy-silppurin, kierrätysmateriaalitaidetta, paitoja, kasseja, koristeita ja vaikka mitä muuta pääasiassa lukiolaisten kanssa”, Miinin jatkaa.

LUMA-keskus Saimaan työntekijät suunnittelivat ja toteuttivat kierrätysmateriaaleista uusiotuotteita. Kuva: Miika Miinin

Myös peruskoululaiset ovat päässeet Innoverstaalle työskentelemään. Tilassa pyörii myös muun muassa lukiolaisopiskelijoiden vetämänä koodauskerho sekä kirjaston oma kerho.

”Viritteillä on muun muassa yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa nuorten yrittäjätoiminnan kehittämiseksi. Vieressä sijaitsevan Lappeenrannan pääkirjaston kanssa yhteistyö tiivistyy koko ajan. Haluaisimme myös kouluttaa peruskoulun opettajia siten, että he pystyvät hyödyntämään tilaa itsenäisesti ryhmiensä kanssa”, kertoo Miinin.

”Toiveena olisi, että tulevaisuudessa toiminta Innoverstaalla olisi mahdollisen aktiivista ja monipuolista ja se palvelisi kaikkia lappeenrantalaisia.”

Innoverstas ottaa vastaan puhdasta, myrkytöntä ja työstettävää materiaalia, kuten pahvia, puuta, muovia ja kangasta. Myös erilaiset remontti-, taide- ja käsityötarvikkeet ovat tervetulleita.

Tällä hetkellä Innoverstaalla on Opetushallituksen rahoitus kesään 2022 saakka. Innoverstaan yhteistyökumppanina on LUMA-keskus Saimaa. Jatkorahoitusta etsitään toiminnan jatkumiseksi.

LUMA-keskus Saimaan työntekijät tutustuivat Innoverstaaseen ja tekivät kierrätysmateriaaleista muun muassa kestokasseja, lasinalusia ja puurasioita. Kuva: Miika Miinin

Yhteystiedot:

Projektikoordinaattori Miika Miinin, p. 040 659 8544, miika.miinin(a)edu.lappeenranta.fi

Innoverstas
Anni Swanin katu 7
5310 Lappeenranta

Lisätietoja:

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Lappeenranta.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.