Yritysesimerkki: Kierrätysmateriaaleista syntyy uusia tuotteita ja taitoja Uusix-verstailla

Uusix-verstaat ovat Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen kuntouttavaa työtoimintaa tarjoava tuotantoyksikkö. Uusixilla työntekijöiden hyppysissä syntyy kierrätysmateriaaleista uusia käyttötavaroita.

Kuvat: Ville Jäppinen

Kuntouttavaa työtoimintaa 18 eri osastolla

Uusixin Kyläsaaren ja Suvilahden toimipisteet tarjoavat kuntouttavaa työtoimintaa yhteensä 18 eri osastolla. Perinteiset käsityöpajat ja työelämälähtöiset osastot tarjoavat mahdollisuuden omien taitojen kehittämiseen.

Uusixilla on kerrallaan vajaat 500 työntekijäasiakasta kuntouttavassa ja sosiaalihuoltolain mukaisessa työtoiminnassa. Ohjaushenkilökuntaa, työpajaohjaajia, työnjohtajia ja muuta henkilökuntaa on noin sata henkilöä. Kuntouttavan työtoiminnan asiakaskunta vaihtuu suhteellisen usein.

”Suurin osa on meillä kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Keskivertoaika on yhdeksän kuukautta. Siinä ajassa pyritään antamaan ihmisille kaikki se hyöty ja oppi, mitä voimme”, sanoo johtaja Vuokko Oikarinen.

Työtoiminta tapahtuu neljän tunnin mittaisissa vuoroissa, joko aamu- tai iltavuorossa. Työntekijöiden omat kiinnostuksenkohteet ohjaavat osaston valinnassa.

”Lähtökohtaisesti me emme vaadi keneltäkään kuin vähän kiinnostusta asiaan. Me sitten innostamme ihmiset tekemään ja oppimaan”, Oikarinen kertoo.

Kierrätys Uusix–brändin keskiössä

Uusixin kuntouttavassa työtoiminnassa syntyvät tuotteet valmistetaan lähinnä kierrätysmateriaaleista. Tärkeintä on, että tehtävät työt kehittävät tekijää, ja ovat jokaisen taitotasolle sopivia. Työtoiminnan alkaessa lähdetään liikkeelle helpommista töistä, mutta taitojen karttuessa myös haasteet lisääntyvät.

”Toiminta pyörii työtoiminnan ehdoilla. Teemme tuotteita meidän omalle brändillemme, niin ettei meillä ole mitään urakkatahtia”, sanoo Oikarinen.

Pajoilla syntyvien tuotteiden tulee edustaa Uusix-brändiä, olemalla leikkisiä, mutta kuitenkin käytännöllisiä. Tuotteisiin halutaan ujuttaa mukaan jokin pieni wow –efekti.

”Helpotkin työt voivat olla hauskoja ostajille. Ne eivät toisiansa syö”, Oikarinen sanoo.

Uusien tuotteiden valmistamisen lisäksi Uusixilla myös korjataan ja entisöidään vanhoja tavaroita. Esimerkiksi Fillari –pajalla kunnostetaan ja puretaan varaosiksi vanhoja polkupyöriä, joita voi ostaa Kyläsaaren toimipisteen Fillarimyymälästä. PC-kierrätyksessä käyttökelpoiset koneet alustetaan myyntikuntoon ja käyttökelvottomat puretaan osiin kierrätystä varten.

Kierrätysmateriaalit otetaan vastaan lahjoituksina

”Toinen ihana juttu, mitä kierrätysmateriaaleista syntyy, ovat tarinat tuotteiden takana”, Oikarinen kertoo. Esimerkiksi joulun alla puupajalta tulee myyntiin Mechelininkadulta kaadetuista lehmuksista tehtyjä tuotteita, kuten jakkaroita ja paistinlastoja.

Uusix–verstaat perustettiin vuonna 1997 lähinnä ammatinvaihtajien ja työkokeilujen tarpeeseen. Kierrätysteema nivoutui kuitenkin mukaan ydintoimintaan heti kättelyssä. Kierrätysmateriaalien käyttö, rakennusosien kierrätys ja pyörien kunnostus ovat olleet osa toimintaa jo alkuajoista lähtien.

On se kierrätys semmoinen meidän juttu tässä toiminnassa.

Kyläsaaren toimipisteen sijainti, vieressä toimivan Kierrätyskeskuksen kyljessä, antoi aikanaan idean Uusixin kierrätystoiminnalle.

”Niin paljon hyviä materiaaleja tässä virtasi, että niistä ruvettiin sitten tekemään erilaisia tuotteita”, Oikarinen kertoo.

Kierrätyskeskuksesta poiketen Uusix ottaa vastaan isojakin homogeenisiä sarjoja tai eriä esimerkiksi yrityksiltä. Kotitalouksien kierrätystavarat eivät puolestaan kantaudu Uusixille vaan naapuriin Kierrätyskeskukselle.

”Olemme liikkeellä samalla aatteella, mutta sopivasti omissa lokeroissamme. Emme ole toistemme tonteilla”, selittää Oikarinen Uusixin ja Kierrätyskeskuksen eroista.

Uusix vastaanottaa materiaalinsa lahjoituksina yrityksiltä tai julkisilta toimijoilta. Materiaaleja myös omatoimisesti kysellään yrityksiltä. Erilaiset tapahtumat ja messut tuottavat paljon verstaiden käyttöön kelpaavaa tavaraa. Esimerkiksi Tall Ships’ Races -purjelaivatapahtuman pressut tai yritysten ulkomainoskankaat ovat jatkaneet elämäänsä Uusix -tuotteina. Vakiintunutta yhteistyötä tehdään myös suurten yritysten, kuten Stora Enson ja Finnairin kanssa.

Uusix osana Helsingin kaupunkia

Valmiita tuotteita myydään Uusixin omassa Uusix-kaupassa Kyläsaaressa. Myös omia popup-myymälöitä pystytetään kausiluonteisesti eri puolille kaupunkia.

Koska Uusix on osa Helsingin kaupungin toimintaa, sitä pyydetään mukaan moniin tapahtumiin kaupungin edustajana. Uusixin popup-kauppa on ollut mukana muun muassa Helsinki International Horse Show’ssa ja taitoluistelun EM- ja MM-kisoissa. Seuraava Uusixin popup-myymälä aukeaa joulun alla Hietalahden kauppahalliin ja ensi vuonna Helsingissä järjestettäviin salibandyn MM-kilpailuihin.

Tuotteiden menekki Kyläsaaren myymälässä ja popup-myynneissä on hyvä. Ne tuotteet, mitä jää yli, ovat usein myynnissä Uusixin sisäisissä myyjäisissä ja tapahtumissa. Näissä työntekijät voivat ostaa omia ja toistensa tekemiä tuotteita edulliseen hintaan.

Kädentaito-osastolla on viime aikoina syntynyt uniikkeja sisustusamppeleita. Lasipurkkien ympärille on taituroitu makramee-punos.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Uusix.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.