Suomalainen huuhtoo vesivessansa puhtaalla juomavedellä ja samalla noin 4,5 kg typpeä ja melkein kilon fosforia viemäriin joka vuosi. Kuivakäymälä sen sijaan mahdollistaa jätteisiin sitoutuneiden ravinteiden kierrätyksen paikan päällä. Samalla säästyy huomattavasti juomakelpoista vettä, vesistöjen kuormitus pienenee ja vesivessojen yhteydessä tarvittavien kalliiden jätevesijärjestelmien hankinta vältetään.
Aamiaismajoitusta pääpalvelunaan Kolin kansallispuistossa Pohjois-Karjalassa tarjoava Kolin Keidas alkaa olla verrattain ainutlaatuinen vierailukohde – siellä asiakaskäytössä on pelkästään kuivakäymälöitä. Kolin Keitaan asiakkaat ovat kuitenkin tottuneet nopeasti kuivakäymälöihin jotka yleisesti haja-asutusalueella ovat oikein mitoitettuna ja hyvin suunniteltuna toimiva ja edullinen vaihtoehto vesivessalle. Käymälän hoito vaatii toki hieman vesivessaa enemmän omaa työtä kuin vesivessa vaatisi, mutta riittävä vaihtosäiliöiden määrä ja kunnolliset puitteet tekevät käymäläjätteen käsittelystä varsin vaivatonta.
Järkeistäminen on varmaan se sana, jota tässä haetaan.
Joona Sarisalmi, Isäntä, Kolin Keidas
Käymälöitä Kolin Keitaalla on kaksi ja niissä on erottelevat 300 litraiset Biolan Populett-säiliöt. Lisäksi kaksi vaihtosäiliötä on varalla säiliöiden vaihtoja varten, jotta tyhjennystä jälkikompostointiastiaan ei tarvitse välttämättä tehdä heti kaiken kiireen keskellä.
Vaihtosäiliöitä voi myös käyttää kompostointiastioina ja tyhjentää pidemmälle kompostoitunut jäte vasta myöhemmin jälkikompostointiastiaan. Yrittäjän mukaan molemmat käymälät tyhjennetään noin seitsemän kertaa vuodessa. Tyhjennystä helpottamaan on rakennettu kippilaite, jolla useita kymmeniä kiloja painavan astian kallistaminen ja tyhjentäminen jälkikompostointiastiaan käy kevyesti ja turvallisesti. Astioiden liikuttelun helpottamiseksi Populett-säiliöihin on vaihdettu isommat renkaat. Jälkikompostointiastioita on yhteensä neljä. Kolin Keitaalla käymäläjäte kompostoidaan paikan päällä uudeksi kasvualustaksi perennoille ja pensaille.
Kuivakäymälä erottelee virtsan erilliseen säiliöön, joka tyhjennetään säiliöautolla kerran vuodessa. Virtsa olisi toki myös mahdollista käyttää vanhennuksen jälkeen paikan päällä lannoitteena. Sen levittämiseen on tarjolla erilaisia ejektoreita, jotka sekoittavat virtsan veteen lannoittamisen kannalta sopivassa suhteessa.
Katso video Kolin Keitaan kuivakäymälästä tästä
Kolin Keitaan kotisivut: https://www.kolinkeidas.com/
Kolin Keitaan ympäristövaikutuskertomus luettavissa täällä
CBC NatureBeST – Vihreät Luontoperustaiset ratkaisut matkailussa negatiivisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi
Karelia CBC on rajanylittävän yhteistyön ohjelma, jolla lisätään alueen vetovoimaisuutta. Ohjelmaa rahoittavat Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä.