Pyhäjärven kaupungin kaikilla kouluilla (Emolahden, Ikosen, Rannankylän ja Ruotasen alakoulut sekä Salmen yläkoulu ja lukio) käynnistettiin vuonna 2017 kaksivuotinen energiaprojekti, jossa sovellettiin Euronet 50/50-menetelmää (http://euronet50-50max.eu/fi/). Menetelmän ideana on, että koulujen oppilaat ja henkilökunta yhdessä pohtivat keinoja vähentää sähkön, lämmön ja veden kulutusta. Kulutuksia mitataan kuukausittain, ja tuloksia verrataan kolmen edellisen vuoden kulutuksiin. Puolet energian ja veden kulutuksessa saavutetuista säästöistä kunta palauttaa kouluille, joissa oppilaat saavat itse päättää, mitä rahoilla tehdään.
Energiatoimilla kymppitonni koululaisten käyttöön
Mahdollisuudet säästää energian ja veden käytössä vaihtelivat paljon Pyhäjärven koulujen välillä. Osa kouluista pääsi hyviin tuloksiin, kun taas osassa säästöjä oli eri syistä (mm. lämmitysjärjestelmän ominaisuudet ja jääkiekkokaukaloiden jäädytysveden käyttö) johtuen vaikea löytää. Kahden vuoden projektin aikana lämpöenergiaa onnistuttiin säästämään 140 MWh, sähköä 16 MWh ja vettä 263 m3 verrattuna vertailujaksoon 2014-16. Vuonna 2017 kokonaissäästöt olivat lähes 16 000 euroa ja vuonna 2018 yli 4 000 euroa. Kouluille palautui kahden vuoden aikana yhteensä puolet näistä summista eli noin 10 000 euroa.
Lämpötilan säätö kohdilleen tuotti merkittävät säästöt
Kaupungin suurimmalla, Salmen koululla, toimii yläkoulun sekä lukion lisäksi samassa rakennuksessa myös kirjasto ja keskuskeittiö. Energiaprojektin alussa todettiin, että monissa rakennuksen tiloissa oli aivan liian lämmintä. Luokissa saattoi olla jopa 26 astetta. Lämpötilojen säädöllä saavutettiin lähes 80 prosenttia kaikista säästöistä. Kiinteistöhuollon tekemän lämmön, sähkön ja veden kulutusmittausten lisäksi oppilaat seurasivat luokissa mm. lämpötiloja, sekä valaistuksen tehokkuutta ja tarpeellisuutta koululle hankituilla mittareilla.
Salmen koulun oppilas- ja opiskelijakunnille palautui säästöinä lähes 6 000 euroa. Lukion opiskelijakunta osti omalla osuudellaan esimerkiksi television, pelikonsolin, tyynyjä, peittoja, lautapelejä ja kahvitarvikkeita. Palautuksilla tuettiin myös oppikirjakirjastoa.
Lisätietoja:
tekninen johtaja Sami Laukkanen, Pyhäjärven kaupunki, sami.laukkanen@pyhajarvi.fi