Aurinkoenergiapuisto Naantalin Asuntomessualueella

Naantalin Energia on toteuttanut aurinkoenergiapuiston vuonna 2022 Lounatuulen asuntomessualueelle Naantalissa. Puisto muodostuu venesataman aurinkopaneelikatoksista ja älymuuntamosta. Ratkaisu on laatuaan ensimmäinen asuntomessualueelle rakennettu.

Järjestelmä on toiminut hyvin ja aurinkovoimala on lunastanut tavoitteet. Saimme myös messukävijöiltä ranta-alueesta hyvää palautetta kauniisti toteutetusta voimalasta.

Verkostopäällikkö Jarno Ala-Kokko, Naantalin Energia

Aurinkopaneelikatokset venesataman rannassa. Taustalla valkoiset juhlateltat ja metsää.
Aurinkopaneelikatokset Naantalin asuntomessualueen venesataman rannassa. Kuva: Naantalin Energia

Aurinkoenergiapuiston tuotantomäärät ovat jopa ylittäneet arviot: vuonna 2022 (toukokuu-joulukuu) tuotantoa oli 62 000 kWh ja vuonna 2023 yht. 99 400 kWh. Lukema vastaa noin 35 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta. Valmistuessaan kohde oli Naantalin suurin aurinkovoimala. Alueen kokonaisratkaisun suunnittelutyötä helpotti se, että siellä ei ollut ennestään sähköinfraa.

Naantalin Energian aurinkovoimalan lisäksi asuntomessualueella on myös asukkaiden omia aurinkovoimaloita. Arviolta 50–60 % alueen kohteista on rakentanut myös oman aurinkovoimalan. Optimaalisissa sääolosuhteissa puisto ja talojen kaikki omat aurinkopaneelit voivat yhdessä tuottaa enemmän energiaa kuin asuinalueella kulutetaan. Laajennusmahdollisuus on olemassa alueen vieressä olevalle pellolle, mutta siitä ei ole tehty päätöksiä.

Kaksipuoleiset paneelit toimivat rannan katoksina

Aurinkoenergiapuiston muodostavat alueella olevan venesataman rannassa olevat aurinkopaneelikatokset sekä älymuuntamo. Venesatamaan on rakennettu kuusi katosta, joiden katteet ovat aurinkopaneeleita. Aurinkopaneelit ovat kaksipuolisia, eli ne hyödyntävät auringon energiaa ylä- ja alapuolelta. Alapuoli kerää energiaa veden, lumen ja puupinnan heijastumista. Aurinkopaneeleita on yhteensä 288, ja niiden korkein mahdollinen teho on 106 kilowattipiikkiä (kWp).

Älymuuntamo varastoi ja hoitaa sähkönjakelun

Aurinkopaneelien keräämä energia muutetaan inverttereillä tasavirrasta vaihtovirraksi ja kootaan yhteen. Sen jälkeen tuotettu energia siirretään maakaapelia pitkin messualueen keskellä sijaitsevaan älymuuntamoon ja edelleen jakeluverkkoon. Älymuuntamossa olevaan akustoon voidaan varastoida aurinkopaneelien tuottamaa sähköä tai ladata edullisen sähkön aikana energiayhtiöltä ostettua sähköä. Akustolla voidaan myös tasata kovilla pakkasilla jakeluverkon huippukuormia. Sähkökatkon aikana varastoitua sähköä voidaan käyttää esimerkiksi koko alueen katuvaloissa, mikä parantaa turvallisuutta. Akusto on kooltaan 162 kWh.

Lisätiedot

Jarno Ala-Kokko, jarno.ala-kokko@naantalinenergia.fi

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.