Kirjoittajat: Etelä-Karjalan liiton ympäristöasiantuntija Laura Blomqvist (laura.blomqvist@ekarjala.fi) ja projektiasiantuntija Taru Astikainen (taru.astikainen@ekarjala.fi), Saimaan ammattiopisto Sampon oppilaat Emilia Hiiri ja Judy Hyvönen, ja Lappeenrannan kaupungin Maria Jokela (maria.jokela@lappeenranta.fi)
Ympäristöministeriön rahoittama Ilmastotekoja ja -osaamista Etelä-Karjalaan -hanke on toiminut tammikuusta 2022 alkaen ja tukenut pieniä kuntia ilmastotyössä. Hankkeen aikana Etelä-Karjalan kunnat olivat toivoneet kansalaisten osallistamista ilmastotyöhön ja Etelä-Karjalan Kestävän kehityksen kasvatus -yhteistyöryhmä Hiirenkorvalla lähtikin ideoimaan ilmastoaiheista tapahtumaa keväällä 2022. Tuolloin syntyi ajatus ilmastofestareista, joilla voitiin vastata tähän kuntien toiveeseen.
Ilmastofestarikonsepti suunniteltiin tarjoamaan yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille ilmastotietoa ja -ratkaisuja. Festarikiertue kävi läpi lähes kaikki maakunnan pienten kuntien yläkoulut ja lukiot vuosien 2022 ja 2023 aikana. Ilmastofestareiden työpajoissa nuoret pääsivät muun muassa selvittämään roolipelin avulla hiilijalanjälkiä, rakentamaan kiertotalouskylää, laatimaan ilmastovaikuttajan käsikirjaa ja pelaamaan upouutta Ekopoli-kiertotalouslautapeliä. Aamupäivän pituisilla festareilla tutkittiin lisäksi, mistä kännykkä on tehty, autettiin norppaa säilymään Saimaalla ja tutustuttiin ruokahävikkiin. Ilmastopaneelissa nuoret saivat esittää kiperiä kysymyksiä kuntien virkahenkilöille ja päättäjille.
Ilmastofestareita olivat Etelä-Karjalan liiton lisäksi järjestämässä LUT Junior University, Lappeenrannan kaupunki, Suomen luonnonsuojeluliitto, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry, Saimaan Virta ry, Saimaan ammattiopiston Luonto- ja ympäristöala, 4H, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Erämuseosäätiö.
Onnistuneet festarit herättävät kiinnostusta
Ilmastofestarit saivat kaiken kaikkiaan positiivista palautetta toiminnastaan. Kattavimmin palautetta tuli Parikkalan ja Rautjärven kouluilta: oppilaista yli puolet oli sitä mieltä, että Ilmastofestareilla oli ollut hyödyllistä tietoa ilmastonmuutoksesta ja työpajat olivat kiinnostavia. Yhteisissä päätöstilaisuuksissa kaikkien nähtävillä ollut ja reaaliajassa päivittyvä Mentimeter-kysely yhdistettynä vapaaseen sanaan saavutti teinien keskuudessa luovia ulottuvuuksia. Lisäksi yhteinen kimppakyyti tapahtumiin, festaribussi, koettiin toimivaksi ja ilmastofestarien teemaa tukevaksi ratkaisuksi. Festaribussi oli myös oivallinen tunnelmannostaja järjestäjien keskuudessa.
Suuri onnistuminen Ilmastofestareilla oli onnistuneen tapahtumakiertueen luominen täysin tyhjästä. Ilmastofestarien kaltaiselle toimintamallille onkin kysyntää ja idea toiminnan jatkamisesta on jo kypsymässä. Sana festareista on kiirinyt myös maakunnan ulkopuolelle ja herättänyt kiinnostusta.
Lisätietoja
Kirjoittajat: Etelä-Karjalan liiton ympäristöasiantuntija Laura Blomqvist (laura.blomqvist@ekarjala.fi) ja projektiasiantuntija Taru Astikainen (taru.astikainen@ekarjala.fi), Saimaan ammattiopisto Sampon oppilaat Emilia Hiiri ja Judy Hyvönen, ja Lappeenrannan kaupungin Maria Jokela (maria.jokela@lappeenranta.fi)