LAB-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Askeleet ilmastonmuutokseen varautumiseen -hankkeessa tiedotetaan Päijät-Hämeen kuntien työntekijöitä ja päättäjiä ilmastonmuutokseen varautumisesta ja sopeutumisesta. Yksi hankkeen viestintäkeinoista on ilmastonmuutoskävelyt.
Ilmastonmuutoskävelyllä tutustutaan asiantuntijoiden vetämänä kohteessa havaittaviin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin tai tehtyihin sopeutumistoimenpiteisin sekä keskustellaan eri ratkaisumahdollisuuksista. Tähän mennessä kuntien työntekijöille ja päättäjille on järjestetty kolme ilmastonmuutoskävelyä, joiden teemoina ovat olleet hulevesien hallinta, tulvat, vihreä infrastruktuuri ja luonnon monimuotoisuus. Yhteen kävelyyn voi yhdistää useita teemoja kohteen mukaan.
Toteutettuja ilmastonmuutoskävelyitä
Ensimmäisen ilmastonmuutoskävelyn teemana huhtikuussa 2023 oli hulevedet. Kävelyn aikana tutustuttiin Salpakankaan teollisuusalueella sijaitseviin Lahti Aqua Oy:n viemärikaivojen pinnankorkeuden mittausantureihin ja Hollolan kunnan hulevesiviemäreiden haitta-ainepitoisuuksien passiivikeräimiin sekä Länsi-Hennalan hulevesijärjestelmään.
Maaliskuussa 2024 järjestetyn ilmastonmuutoskävelyn kohteena oli Lahden kaupungin Erviänpuisto. Kävelyn tarkoituksena oli tutustua puistoon ja pohtia toimenpiteitä ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Erityisesti huomioitiin hulevesien hallinta, viherrakenteet ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen. Toukokuussa 2024 ilmastonmuutoskävely kohdistui Orimattilan Luhtikylän kosteikolle ja Keravan Kivisillan alueelle istutettuun hiilensidontaa tukevaan mikrometsään.
Ilmastonmuutoskävelyjen onnistumiset ja haasteet
Ilmastonmuutoskävelyn jälkeen osallistujien on mahdollista vastata lyhyeen kyselyyn, johon sisältyy myös vapaaehtoinen sanallinen palaute. Tyytyväisyys kävelyihin on ollut keskimäärin 4,4/5, tosin kaikki osallistuneet eivät ole vastanneet kyselyyn ilmastonmuutoskävelyn jälkeen. Palautteen mukaan ilmastonmuutoskävelyt ovat antaneet hyödyllistä tietoa ja uusia näkökulmia osallistujille. Kohteet ja niitä esittelevät asiantuntijat, etenkin paikallisten näkemykset, ovat saaneet kiitosta.
Ilmastonmuutoskävelyihin osallistuneiden määrä voisi olla suurempi, eivätkä kaikki Päijät-Hämeen kunnat ole olleet edustettuina. Tämä voi johtua siitä, että kävelyt on tähän mennessä toteutettu lähinnä Keski- ja Etelä-Päijät-Hämeessä, jolloin ne eivät ole olleet yhtä saavutettavia Pohjois-Päijät-Hämeen pienille kunnille. Pienillä kunnilla ei välttämättä ole resursseja osallistua kävelyille tai niillä ei ole suurempien kuntien kaltaisia ongelmia.
Ilmastonmuutoskävelyt ovat yksi konkreettinen tapa lisätä kuntien päättäjien ja työntekijöiden tietämystä ilmastonmuutoksesta ja siihen sopeutumisesta. Haasteena on kuitenkin saada kuntien päättäjät ja työntekijät osallistumaan ilmastonmuutoskävelyihin. Askeleet ilmastonmuutokseen varautumiseen -hankkeessa tullaan vuoden 2024 aikana järjestämään vielä kolme ilmastonmuutoskävelyä ainakin Hollolassa, Lahdessa ja Iitissä.
Teksti: Essi Malinen-Lallukka