Ilosaarirock huomioi päästölähteensä ja käyttää vihreää energiaa

Palkinnon ottivat vastaan Katri Kilpiä ja Petri Varis Ilosaarirockista. Kuvassa lisäksi Jarno Turunen (Pohjois-Karjalan maakuntaliitto) ja Anna-Maria Rauhala (Syke). Kuva:Laura Mononen

Ilosaarirock on valittu heinäkuun Hinkuteko-palkinnon saajaksi. ”Ilosaarirock on merkittävällä tavalla puuttunut festivaalin aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen ja muiden ympäristövaikutusten syntymiseen. Se on ottanut kokonaisvaltaisesti huomioon erilaisia päästölähteitään sekä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden toimintamahdollisuuksia”, palkinnon perusteluissa todetaan.

Ilosaarirock laskee vuosittain hiilijalanjälkensä, joka on jaettu kolmeen osaan – ohjelman, tuotannon ja asiakkaiden jalanjälkeen. Tapahtumassa kulutettavaa sähköä mitataan ja pyritään vähentämään. Kaikkia päästöjä ei ole mahdollista vähentää, joten vuosittainen päästömäärä kompensoidaan EU:n päästökaupan hintojen mukaan paikallisia ympäristökohteita tukemalla.

Festivaalin kuluttamasta sähköstä yli 90 % on vihreää sähköä, joka tuotetaan vesi-, tuuli- ja puuvoimalla. Lavojen valaistuksessa ollaan siirtymässä vähän kuluttavaan led-tekniikkaan.

Sähköä paljon kuluttavat osallistujat maksavat ylimääräisestä sähköstä.

Festivaalilla myydään erilaisia fanituotteita, ruokaa ja virvokkeita, joiden tuottamisen eettisyyteen ja jätteiden kierrätykseen kiinnitetään huomiota. Tapahtuman somistus tehdään pääasiassa kierrätysmateriaaleista ja myytävien tuotteiden hiilijalanjälki pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Vuonna 2015 kierrätykseen päätyi 81,2 % Ilosaarirockin jätemäärästä.

Ilosaarirock ei pysty suoraan vaikuttamaan kaikkiin päästöihin, sillä asiakkaat ja yhteistyökumppanit tuovat omat jälkensä kokonaisuuteen. Suurin liikennepäästöjen aiheuttaja on yleisön saapuminen festivaalialueelle. Tapahtuma ohjaa ihmisiä sopimaan yhteisiä kimppakyytejä tai käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Festivaali on myös kannustanut yhteistyökumppaneita sitoutumaan ympäristöarvoihin ja -käytäntöihin.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto kunnalle Joensuu.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.