Lastipyörälainaamo edistää kestävää liikkumista Jyväskylässä

Lainaamo on erinomainen idea!

Lastipyörälainaamon asiakas

Vuonna 2015 perustettu Lastipyörälainaamo on ollut jyväskyläläisten suosiossa alusta alkaen. Lainaamon ideana on tuoda sähköavusteiset lasti- ja polkupyörät kaikkien asukkaiden saataville maksutta, ja tarjota mahdollisuus kokeilla erilaisia pyöriä. Omasta pyörästä haaveileva pääsee lainaamon valikoiman avulla testaamaan, millainen pyörä sopisi omaan käyttöön parhaiten. Kuinka arki toimisi, jos oman auton sijaan lapset veisikin päiväkotiin laatikkopyörällä? Tai voisiko sähköpyörä korvata auton työmatkoilla? Opiskelijalle lastipyörä voi toimia muuttoapuna, ja autoton perhe saa lastipyörän avulla vietyä rikkimenneen television kierrätykseen.

Lastipyörälainaamosta voi kuka tahansa saada maksutta kokeiltavaksi sähköavusteisen lasti- tai polkupyörän 1-3 vuorokaudeksi. Lastipyörälainaamon valikoimassa on tällä hetkellä yhdeksän erilaista pyörää, joista jokainen voi valita sopivimman pyörän oman tarpeen mukaan. Tarjolla on kolme kaksipyöräistä sähköavusteista laatikkopyörää, kaksi sähköavusteista polkupyörää, taakkapyörä, tandem, riksa, kaksi tapahtumapyörää sekä kaksi pyöräperäkärryä.

Pääasiassa kesäaikaan toimivan lainaamon käyttöaste on alusta alkaen ollut verrattain korkea, lähes 80 %. Esimerkiksi laatikkopyörät ovat olleet etenkin lapsiperheiden suosiossa. Jyväskylässä onkin useita perheitä, jotka ovat testanneet lainaamon valikoiman läpi, hankkineet itselleen oman lastipyörän ja korvanneet joko kakkos- tai jopa ykkösautonsa sähköavusteisella lastipyörällä. Moni lainaaja on myös ihastunut sähköavusteiseen polkupyörään sellaista kerran kokeiltuaan:

Jäimme haaveilemaan sähköpyörästä, sillä voisi vähentää auton käyttöä vielä entisestään aika paljon ja kulkeminen on mukavan jouhevaa.

Lastipyörälainaamon asiakas

Talviaikaan lainaamon valikoima on suppeampi: tarjolla on yksi laatikkopyörä ja yksi sähköpyörä, joihin on vaihdettu nastarenkaat.

Lastipyörälainaamo toimii Jyväskylän Tourulassa sijaitsevan Kansalaistoiminnankeskus Mataran yhteydessä. Lastipyörälainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hanketta, joka saa rahoituksensa Traficomin (ent. Liikennevirasto) liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista.

Lastipyörälainaamo

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.