Energiaporinat, Ii

Energiaporinat

Iisisti Energinen -hankkeessa kehitettiin kuntalaisia osallistava ”Energiaporinat”, jossa jalkauduttiin yhdistyksiin ja järjestöihin. Hanke toimi ajalla 1.5.2018-31.3.2019.

Energiaporinoissa on menty asiaan uudesta lähestymiskulmasta pitämällä tietovisailuja, joiden lomassa on viety tietoa ja opastusta kiertotalouteen ja energiatehokkuuteen liittyvistä asioista.

Porinat on perinteisesti aloitettu kahvilla ja lyhyellä esittelyllä. Itse visailua varten osallistujat on jaettu 3-4 henkilön tiimeihin, ja tiimit kisaavat toisiaan vastaan. Visailukysymyksien pohjana on ollut Kierrätyskeskuksen Ympäristöpeli Kipinä. Osallistujat keskustelevat tiimeissä yhdestä kysymyksestä kerrallaan, ja pohtivat oikeaa vastausta. Kysymys kerrallaan käydään oikea vastaus läpi, ja keskustellaan koko porukalla aiheesta. Lopuksi lasketaan jokaisen tiimin pisteet.

Visailun jälkeen on jääty paikalle antamaan neuvontaa halukkaille. Neuvontaa on annettu mm. aurinkovoimaloita, yhteishankintoja, maalämpöä ja ilmalämpöpumppuja koskien. Mukana on ollut ohjelma, jolla jo paikan päällä pystytään karkeasti vertailemaan eri lämmitysmuotojen kustannuksia. Halukkaille on tehty tarkemmat laskelmat esimerkiksi maalämpöön siirtymisestä.

Porinat ovat olleet hyväksi havaittu ja pidetty tapa jakaa energiatietoutta. Osallistujat myös arvostivat neutraalia energiatiedon jakamista. Tunnelma on ollut rento, ja tällä toimintamallilla on saatu runsastakin puheen sorinaa ja keskustelua aikaiseksi.

Porinoita järjestettiin hankkeen aikana seitsemässä eri yhdistyksessä, ja osallistujia oli yhteensä 295 henkilöä.

Rento tunnelma ja paljon jutustelua.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto kunnalle Ii.
Loikka-arkisto  FISU-verkosto.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.