Lehmonkärjen matkailutila

Syyskuun 2014 Hinkuteoksi on valittu Lehmonkärjen matkailutila. Yrittäjä Ari Yrjölä on osoittanut esimerkillisen oma-aloitteista ja aktiivista toimintaa Lehmonkärjen matkailutilan ja mökkikylän ekotehokkuuden parantamiseksi. Matkailuyritys tuottaa vuokrahuviloihin ja muihin tiloihin lämmityksen energiatehokkaasti kiinnittäen samalla huomiota toiminnan hiilijalanjälkeen. Matkailuyrityksen vuokrahuviloissa on hyödynnetty monipuolisesti useita vaihtoehtoisia ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseksi: Lehmonkärjen päärakennus lämpiää järvilämmöllä. Lisäksi jätevedessä ja poistoilmassa on lämmön talteenotto. Vuonna 2010 valmistunut Lehmonkärjen suurin huvila Villa Aurum on energialuokaltaan matalaenergiatalo. Puurakenteisissa huviloissa on maalämmöllä toimiva lattialämmitys ja ilmastointijärjestelmistä löytyy lämmön talteenotto. Rakennuksissa on selektiivi-argon-ikkunalasit, LED-valaistus ja A+-energialuokan kodinkoneet.

Myös vanhempia huviloita on remontoitu suorasta sähkölämmöstä maalämpöön. Lisäksi Karajärvellä sijaitsevan erämökin katolle asennettiin kesän 2014 aikana kahdeksantoista 250 watin aurinkopaneelia, joiden yhteisteho on 4,5 kilowattia. Maatila, jossa sijaitsee mm. tilausravintola Ometta, lämmitetään hakelämmöllä. Uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen matkailutilalla lisää alueen ekoturismia ja samalla tietoisuutta hyvistä päästöjä vähentävistä toimenpiteistä.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.