Vantaan Koivukylään saatiin uusi näppärä ja nopea Sortti-pienasema

Sortti-pienasema
Kuva: HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) visiona on rakentaa maailman kestävin kaupunkiseutu ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Se vaatii myös jätteiden kierrätyksen ja hyötykäyttöasteen nostamista. Yksi ratkaisu ovat kierrätyskeskusten yhteyteen perustettavat kierrätysasemat, Sortti-pienasemat.

”Asiakaskokemus ja sujuvat palvelut ovat HSY:n strategisia tavoitteita, mutta yli miljoonan asukkaan palvelemisessa suurimpana haasteena on tiiviisti asutulla alueella tilanpuute”, kertoo Sortti-asemien käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen. Suurten kierrätyskeskusten rinnalle tarvitaan pienempiä kierrätyspisteitä, jotka ovat helposti asukkaiden saavutettavissa.

Ensimmäiselle pienasemakokeilulle ei löytynyt tilaa alueen suurimmasta kierrätyskeskuksesta Espoon Nihtisillalla, vaan se perustettiin loppuvuodesta 2021 toiseksi suurimman Koivukylän kierrätyskeskuksen yhteyteen. Jatkoakin on luvassa. ”Jos ihmiset löytävät uuden palvelun, budjetissamme on varaus kahdelle muulle pienasemalle.”

Tavarat kiertoon vaikka kauppamatkalla

Mäntynen kannustaa kuntia yhteistyöhön alueen kierrätyskeskusten kanssa, koska myös pienaseman idea saatiin kentältä pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta. Koivukylässä pienasema on asuinalueiden keskellä, aukioloajat ovat laajat ja paikalla on viikon jokaisena päivänä henkilökuntaa neuvomassa ja opastamassa.

”Niinpä ihmisten ei tarvitse arpoa kotona, sopiiko jokin tavara kierrätykseen tai uudelleenkäyttöön, kun käytännössä kaikki henkilöautolla kulkeva otetaan vastaan ja kierrätetään joko materiaalina tai energiana sähkön ja lämmön tuotannossa.”

Pienasemalle voi tuoda esimerkiksi huonekaluja, puutavaraa, muovia ja metalliromua. Kierrätyskeskuksen puolelle voi samalla jättää sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet. ”Näin pienasema vähentää turhaa ympäriinsä ajelua ja säästää kulkemisesta syntyviä päästöjä.”

Lisätukea asiakkaille tarjoavat HSY:n sähköiset palvelut, kuten eSortti, joka on käytössä kellon ympäri. ”Ennakkomaksupalvelulla voi hahmotella jo kotona, mitä jonkin tavaran tai jätejakeen kierrätys maksaa vai maksaako mitään. Jätteet voi myös ilmoittaa ja maksaa eSortissa etukäteen.”

Isoin kannustin tulla kokeilemaan pienasemaa on palvelun mutkattomuus. Konalan täysikokoisella Sortti-asemalla käy vilkkaimpina lauantaipäivinä lähes 1000 asiakasta, mutta Koivukylässä kävijöitä on ollut kevään ensimmäisinä viikonloppuina puolisen sataa. ”Palvelua ei siis tarvitse jonottaa tai tuoda kerralla kokonaista auto- tai peräkärrykuormallista. Jätteet voi kierrättää pienissä erissä vaikka kauppamatkalla, jolloin tavaraa ei kerry nurkkiin kotona.”

Metalliromua lavalla
Kuva: HSY

Pienasema siirtyy tarvittaessa eri paikkaan

Sortti-pienaseman rakentamisessa on kokeiltu uudenlaista teknologiaa, jotta asema olisi tarpeen mukaan helposti siirrettävissä toiseen paikkaan. Pienasema on rakennettu legopalikoita muistuttavista Modulo-elementeistä, jotka ovat kotimaisia ja täysin kierrätettäviä. Kevyitä elementtejä voidaan liikutella nosturilla, ja moduulit toimivat hiilivarastoina koko elinkaarensa ajan.

Kiertotalous näkyy myös muissa pienaseman materiaalivalinnoissa. ”Palvelupisteen ulkoverhoilussa on käytetty Kiasmasta poistettuja sinkittyjä peltilevyjä, ja myös betoninen lajittelupiha voidaan purkaa ja siirtää”, Mäntynen sanoo.

 

Lisätietoa:

Lue lisää:

Yhteystiedot:

Marjut Mäntynen, käyttöpäällikkö
Helsingin seudun ympäristöpalvelut
marjut.mantynen(a)hsy.fi
Puh. 040 060 9493

 

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.