Nyssen tapahtumalippu liittää joukkoliikennematkan tapahtuman pääsylippuun

Kuvan lähde: Nysse

Tampereelle hiljattain valmistuneesta Nokia Arenasta on tullut koko Suomen laajuudella suosittu tapahtumien järjestyspaikka. Sen keskeinen sijainti keskittää tapahtumaliikennettä Tampereen ydinkeskustaan, joten tarve ohjata ihmisiä saapumaan tapahtumiin julkista liikennettä käyttäen on Nokia Arenan nousun myötä noussut koko kaupungin liikennejärjestelyjen kannalta entistä oleellisemmaksi kysymykseksi. Se on myös tärkeä kysymys päästöjen vähentämisen kannalta hiilineutraalisuutta tavoittelevalle Tampereelle. Miten siis saada ihmiset saapumaan joukkotapahtumiin julkisilla?

Tampereen seudun joukkoliikenteen tarjoaja Nyssen ratkaisuehdotus tähän on ollut viime syksynä käyttöönotettu tapahtumalippukonsepti. Yritykset voivat liittää joukkoliikennematkaoikeuden tapahtumansa sisäänpääsylippuun järjestäessään yli 1000-hengen tapahtumia ostamalla tapahtumalippupalvelun Nysseltä. Tapahtuman sisäänpääsylippuun voidaan sitten liittää QR- tai viivakoodi, jonka voi lukea Nyssen joukkoliikenteessä lippulaitteen pohjassa olevalla lukijalla.

Tapahtumalipun kehittäminen lähti Tampereen halusta profiloitua tapahtumakaupunkina.Mika Periviita

”Tapahtumalipun kehittäminen lähti Tampereen halusta profiloitua tapahtumakaupunkina, eli kaupunkina, joka toimii tapahtumien ympärillä. Tampere haluaa olla houkutteleva ulkopuolisille sekä omalla seudullaan asuville. Tapahtumakaupunkistrategiaan liittyy olennaisesti se, että tapahtumiin kulkeminen on sujuvaa ja kestävää. Joukkoliikennematkan sisällyttäminen tapahtumalippuun auttaa tässä tavoitteessa erinomaisesti.” kertoo Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

Periviidan mukaan tapahtumalippu oli teknisesti valmis jo helmikuussa 2020, mutta se ei päässyt heti kokeiluun tapahtumien peruunnuttua koronapandemian myötä. Kokoontumisrajoitusten hellittäessä syksyllä 2021 tapahtumalippua alettiin lanseeraamaan jääkiekko-otteluissa. ”Merkittävä askel kehityksessä on ollut yhteistyö Ilveksen ja Tapparan kanssa jääkiekkoliigan otteluissa. Yhteistyö käynnistyi Hakametsän jäähallin viimeisissä liigapeleissä marraskuussa 2021 ja yhteistyö jatkuu edelleen. Ilves ja Tappara tarjoavat ottelulipulla joukkoliikennematkat peliin. Tapahtumalipun myötä Nysse on saanut uusia asiakkaita, jotka eivät muutoin joukkoliikenteellä kulkisi.” Periviita iloitsee. Hän toteaa toisaalta myös, että on vaikeaa arvioida tarkasti, kuinka monella Tampereella asuvista jääkiekko-otteluiden tapahtumalipun käyttäjistä oli jo ennestään esimerkiksi Nyssen kausikortti.

Kuvan lähde: Nysse

Tapahtumalippu on pilottivaiheessa, joten siihen liittyvät käytännöt eivät ole vielä täysin vakiintuneita. Periviidan mukaan jääkiekkoseurojen kanssa tehdystä yhteistyöstä on kuitenkin saatu paljon hyvää oppia. Suurin tapahtuma, jossa tapahtumalippua on toistaiseksi käytetty, liittyy myös jääkiekkoon. Tampereella tänä keväänä kaksi viikkoa kestäneiden jääkiekon MM-kisojen ottelulippuihin oli nimittäin sisällytetty Nyssen matkaoikeus.

Tapahtumalipun antaman matkaoikeuden kesto on sovittavissa Nyssen kanssa jokaisen tapahtuman kohdalla erikseen. MM-kisoissa ottelulippuun sisällytetty matkaoikeus oli voimassa aikaisesta aamusta ottelua seuraavan yön pikkutunneille asti. Tapahtumalipun on hyvä olla voimassa joustavasti ennen ja jälkeen tapahtuman. ”Ruuhkien välttämiseksi on hyvä, että ihmiset voivat tulla tapahtumiin ajoissa ja viipyä vähän pidempään. Ja onhan se keskustan ravintoloille hyvä, että jäädään pelin jälkeen syömään kaupunkiin.” Periviita pohtii.

Konsepti vaan toimii hyvin.Mika Periviita

Periviita ei näe syytä, mikseivät muutkin kaupungit voisi kehittää omaa versiotaan tapahtumalipuista. ”Jos joku muu kaupunki haluaisi vastaavanlaisen lippukäytännön, heidän pitäisi luoda tai tilata sitä varten tällainen tekniikka. Mutta ei tapahtumalipun käyttöönotto tekniikkaan kaadu, ehkä viivettä vaan tulee jos sellaista ei ennestään ole käytössä. Esimerkiksi Turussa on käytössä myös tapahtumaliput.” hän toteaa ja lisää vielä lopuksi: ”Konsepti vaan toimii hyvin. Paljon on saatu hyvää palautetta. MM-kisoissakin osoittautui toimivaksi. Tämä on tulevaisuus.”

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Nysse.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.