Seurakunta mukaan energiatehokkuussopimukseen, Ii

Iin seurakunta käsittää laajan alueen Oulun rajalta Haukiputaalta aina Pudasjärven, Simon ja Ranuan kunnan rajoille saakka. Seurakunnalla on henkilökuntaa 20 työntekijää. Seurakunnan käytössä on Iin kirkon lisäksi , Vanha pappila, Oijärven seurakuntatalo, Karhun leirikeskus, Kuivaniemen seurakuntatalo, Kuivaniemen kirkko, ja Väli-Olhavan seurakuntatalo. Kiinteistöjen käyttö on seurakunnan tavanomaista palvelutoimintaa, keskittyen useissa kohteissa viikonloppuihin.

Hankkeessa taustalla oli se, että Iin seurakunta liittyi energiatehokkuussopimukseen tammikuussa 2019. Seurakunta on jo ennen sopimukseen liittymistä käynnistänyt energiatehokkuuden parantamishankeen.

Kuivaniemen seurakuntatalo rakennettiin 1900-luvun alussa ja peruskorjattiin 1976, se toimi alunperin pappilana

Tavoitteena on vähentää kiinteistöjen lämmityksessä sähkön käyttöä tuottamalla mahdollisimman suuri osa siitä uusiutuvalla energialla. Suurimpana kohteena Kuivaniemen kirkko, jossa nykyiset öljylämmityslaitteet ovat vielä iästään huolimatta toimintakuntoiset, mutta seurakunta haluaa kuitenkin päästä öljystä lämmitysmuotona kokonaan eroon ja käyttää sen sijaan maalämpöä. Alla olevan kuvan seurakuntataloihin ja leirikeskukseen asennetaan ilmalämpöpumput ja vanhan pappilan öljylämmitys siirrettiin maalämpöön. Vara ja huippu tehona toimivat olemassa olevat sähköpatterit ja pappilassa myös sähköllä.

 

Iin seurakunnan kohteet

Lisäksi hankkeesta mielenkiintoisen tekee se, että kyseessä on vanhoja ja kulttuuri historiallisesti arvokakkaita suojelukohteita, joiden lämmitystapa muutos vaatii huolellisen ja yksityiskohtaisen suunnittelun. Lämmitysratkaisun uudistamisen lisäksi kiinteistöjä ollaan liittämässä etävalvontaan.

Pappilan öljykattila

Kuvassa vanhan pappilan öljykattila joka poistettiin käytöstä

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto kunnalle Ii.
Loikka-arkisto  FISU-verkosto.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.