Useless-sovellus muuttaa kulutussäästöt kestäviksi sijoituksiksi

Kuva: Useless

(Kirjoittanut: Useless)

70 % kasvihuonekaasupäästöistä muodostuu meidän tavallisten ihmisten kulutuspäätösten seurauksena. Sillä miten asumme, liikumme ja syömme, on siis suuri merkitys. Samalla, kun tyydytämme ostohimoamme heräteostoksien parissa, ilmastokriisin pysäyttämisen kannalta kriittiset ratkaisut ovat uhkaavasti alirahoitettuja.

Suomalainen kotitalous kuluttaa vuodessa noin 35 000 euroa. Tutkimusten mukaan kotitalous voisi säästää tuhansia euroja vuodessa tekemällä pieniä muutoksia ruokaan sekä liikkumiseen liittyvään kulutukseen. Vastoin yleistä mantraa, ympäristömyötäinen elämä ei siis ole kallista – paras ympäristöteko on yksinkertaisesti jättää kuluttamatta.

Suomen kotitalouksien tarpeeton kulutus (Claudelin et al. 2018, kuva: Useless Company)

Useless on kokonaisvaltainen vastuullisuustyökalu, joka muuttaa ihmisten kulutustottumuksia kannustamalla säästämään ja sijoittamaan kestävää kehitystä edistäen. Ympäristöön voi vaikuttaa positiivisesti pelkästään omaa taloudenpitoaan kohentamalla, sillä jokainen kuluttamatta jätetty euro säästää karkeasti noin 500 grammaa kasvihuonekaasupäästöjä. Laskemillamme säästövinkeillä kotitalous voi päästä kohtuullisen helposti jopa 5000 euron vuosisäästöihin, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 2500 kiloa. Tämä vastaa noin viidennestä keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä.

Useless Company – matkalla pohjoismaisen vastuullisuussijoittamisen pioneeriksi

Useless Companyn tuote on kuluttajille suunnattu mobiilisovellus, jonka ensimmäinen versio lanseerataan Suomessa vuonna 2019. Sovelluksella voi kerryttää säästöjä, jotka voi myöhemmin sijoittaa tai lahjoittaa Useless-alustalle koottuihin kestävän kehityksen kohteisiin. Toiminta lähtee liikkeelle Suomesta, mutta tavoitteena on laajentaa lähivuosina muihin Pohjoismaihin ja Pohjois-Eurooppaan.

Yrityksen taustalla on intohimoinen joukko kestävyystutkimuksen asiantuntijoita. Perustajajäsenillä on vahva tutkimustausta muun muassa elinkaarimallintamisessa. Varsinaisia työntekijöitä yrityksellä on kaksi ja osakkaita yhteensä kuusi. Toimitusjohtaja Maija Leinolla on vuosien kokemus elinkaarilaskennan lisäksi uusien projektien käynnistämisestä ja niiden rahoituksen hakemisesta.

Tällä hetkellä Useless Company kehittää palveluaan kiinteässä yhteistyössä asiakkaiden ja keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi yritys on mukana Helsingin kaupungin HOPE-projektissa (Healthy Outdoor Premises for Everyone), jolle on myönnetty viiden miljoonan euron EU-rahoitus. HOPE:ssa tutkitaan pääkaupunkiseudun ilmanlaadun parantamista mm. yksityiskohtaisten 5G-testiympäristöjen ja osallistavan budjetoinnin avulla.

Seuraa Uselessin tarinaa somekanavissa @uselesscomp ja käy liittymässä sovelluksen odotuslistalle osoitteessa https://useless.fi

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Useless.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.