Hinku-
teko

12/2017

Tohmajärven valaisinremontti tuottaa säästöä

Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Markus Hansen-Haug, kiinteistöpäällikkö Mika Ilvonen sekä ympäristölautakunnan pj Martti Haaranen.

Tohmajärven kunnan työntekijät Jorma Berg, Mika Ilvonen ja Urpo Manninen on valittu joulukuun Hinku-teon palkinnonsaajiksi esimerkillisestä aktiivisuudesta päästöjä vähentävästä toiminnasta. Kolmikon työn ansiosta kunnan liikuntahallin liikuntatilojen valaistus uusittiin ja vaihdettiin energiatehokkaampaan. Toimenpiteen ansiosta kunta säästää noin 1 500 euroa vuodessa samalla kun kasvihuonekaasupäästöjä vähenee noin 2 000 kiloa vuodessa. Investoinnin takaisinmaksuaika on kolme vuotta.

Liikuntasalin kaikki 58 watin 252 loisteputkea vaihdettiin 27 watin led-valoihin heinäkuussa 2017. Lamppujen hinta oli noin 4 300 euroa. Muut liikuntahallin sisätilojen loisteputket sekä ulkovalaistuksessa aikaisemmin käytetyt HQL-tyyppiset lamput vaihdettiin led-lamppuihin jo aikaisemmin.

”Kaikkien, jotka voivat vaikuttaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja joiden hallinnoimissa kiinteistöissä on vanhaa ja energiaa tuhlailevaa tekniikkaa, kannattaa ottaa palkituista työntekijöistä mallia. ”, palkintoraati perustelee.

Toimenpide on edullinen, taloudellisesti hyvin kannattava, erittäin helppo ja nopea toteuttaa ja sillä on valtavat monistusmahdollisuudet erilaisissa kiinteistöissä ympäri Suomea.

Syken palkintoraati

Energiansäästön lisäksi työntekijöiden motivaationa toimenpiteelle on uusien valojen pitkäikäisyys. Uudet valot vaativat aiempaa vähemmän huoltoa, mikä myös lisää säästöjä.

Tohmajärvellä led-putkia on vaihdettu myös muihin kunnan kiinteistöihin ja led-teknologia on huomioitu myös katuvalaistuksessa.

Lisätietoa:

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle EconomisE – kiinteistöjen ilmastopäästöt alas.
Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Tämän sivuston sisältö edustaa ainoastaan EconomisE-projektin näkemyksiä. EASME / Euroopan komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.