Pyörät pyörimään – Kiertävä polkupyörien huoltokiertue

Jyväskylässä kokeiltiin kiertävän polkupyörähuollon kysyntää. Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry järjesti kiertävän pyörähuoltopajakokeilun kolmessa Jyväskylän Vuokra-asunnot JVA Oy:n taloyhtiössä. Pyörien huoltamisesta kokeilussa vastasi Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n mekaanikot. Kokeilu toteutettiin maaliskuussa 2023 osana resurssiviisautta edistävää Jyväskylän kaupungin Circwaste – käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta.

Pyörähuoltopajassa oli tavoitteena kokeilla, olisiko tämäntyyppiselle palvelulle tarvetta ja lisäisikö palvelu pyörien käyttöä asukkaiden keskuudessa. Kiertävä pyörähuoltopaja toisi huoltopalvelut suoraan asukkaiden luokse, jolloin pyörää ei tarvitsisi itse kuljettaa huoltamolle.

Kuvassa mies huoltamassa polkupyörää taloyhtiön pyörävarastossa.
Pyörät pyörimään -kokeilussa pyöränhuoltopalvelu tuotiin asiakkaan luokse, taloyhtiön asukkaille. Polkupyörät huollettiin paikan päällä. Kuvaaja: Paula Wilkman

Kokeilun alussa asukkaille jaettiin tiedote pyörähuoltopajakokeilusta, sekä osoite verkkosivuille pajaan ilmoittautumista varten. Ilmoittautumislomakkeen mukana tuli myös lyhyt kysely asukkaiden pyöräily- ja liikkumistottumuksista. Ennakkoon ilmoittautuneita pyörän huoltoon oli aluksi 35 asukasta, mutta kaiken kaikkiaan kolmen huoltopäivän aikana huollettiin 50 polkupyörää. Huoltopajassa katsottiin pyörien kunto, pumpattiin renkaat, öljyttiin ketjut ja kiristettiin ruuvit. Rikkinäiset osat kuten renkaat, vaihdettiin tarvittaessa uusiin. Kokeilun puitteissa pyörien huolto oli asukkaille maksuton, vain mahdolliset pyörään vaihdetut varaosat asukkaat maksoivat itse.

Pyörähuoltopaja sai paljon hyvää palautetta ja asukkaat olivat tyytyväisiä kokeiluun. Huoltopajojen jälkeen tehdyn kyselyn perusteella 74 % vastaajista arveli pyöräilevänsä enemmän nyt, kun pyörä on huollettu eli kokeilu toimi välillisesti myös kestävään liikkumiseen kannustavana toimintamallina.

Moni kokeiluun osallistunut kertoi, että pyörä oli ollut epäkunnossa jo pidempään, mutta mahdollisuutta viedä sitä huoltoon esimerkiksi autottomuuden tai pitkän välimatkan takia ei ollut. Pyörähuoltopalvelu vastasi siis todelliseen tarpeeseen.

Paula Wilkman, JAPA ry

Vaikka pyörähuoltopaja ei jatkunut kokeilun jälkeen, saatiin sen perusteella selville tarve kyseiselle huoltopalvelulle. Palvelu edistäisi pyörien elinkaaren pidentämistä, ympäristöystävällistä liikkumismuotoa ja siten kestävää elämäntapaa.

Lue tarkempi kokeilutarina Pyörät pyörimään -kokeilusta Circwaste käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeen verkkosivuilta.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
Loikka-arkisto kunnalle Jyväskylä.
Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vastuussa.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.