Ekotehokas Vaaralanpuiston päiväkoti

Vaaralanpuiston päiväkoti sijaitsee Vantaan Vaaralan kaupunginosassa. 2017 valmistuneen päiväkodin tilat on suunniteltu uudentyyppiseen pienryhmäpainotteiseen kasvatukseen ja päiväkodissa on yhteensä 126 tilapaikkaa. Päiväkodissa testattiin ensimmäistä kertaa Vantaan kaupungin rakennushankkeille asettamaa lähes nollaenergiakonseptia.

Tontti sijaitsee keskellä rauhallista pientaloaluetta. Ennen rakentamista paikalla sijainneet hyväkuntoiset tammet haluttiin säilyttää ja rakentaminen ja paikoituspiha rajattiin tontin etelälaitaan. Leikkipiha sijoittuu rakennuksen pohjois- ja itäpuolelle ja ulottuu osin viereiselle puistoalueelle. Päiväkodin ryhmien sisäänkäynnit ovat leikkipihalta.

Tammien lehvästöön avautuva kaksi kerroksinen sali ja ruokailuaulan tilasarja muodostavat rakennuksen sydämen, jonka ympärille muut tilat ryhmittyvät. Julkisivut ovat pystysuuntaista lehtikuusilautaa ja verhous on käsitelty rautavihtrilliseoksella, jonka jälkeen sen annetaan harmaantua kauniin silkinharmaaksi. Sisätiloissa pinnat ovat lasuurikäsiteltyä muottiin valettua betonia tai tasoittamatonta harkkoa.

Vaaralanpuiston päiväkoti oli yksi Vantaan kaupungin Suomi 100 -hankkeista. Osana hanketta päiväkodissa on aikakapseli, johon suljettiin eskarilaisten ajatuksia elämästään vuonna 2067.

Rakennuspaikan alkuperäistä puustoa onnistuttiin säilyttämään tontilla. Kuva: Mika Huisman

Ekotehokas päiväkoti

Vaaralanpuiston päiväkoti on ekotehokas, vuonna 2017 valmistunut A-energialuokan päiväkoti, joka seisoo energiapaalujen varassa ja hyödyntää lisäksi aurinkosähköä ja -lämpöä. Kaukolämmön ollessa kaukana päiväkodin tontista, hankkeessa päädyttiin uudentyyppiseen maalämpöön, jossa maahan ei porata lämpökaivoja vaan lämpö otetaan savimaasta lämpöpaalujen avulla. Lämmityksessä hyödynnetään näin maahan varastoitunutta energiaa, ja viilennyksessä maaperän matalaa lämpötilaa.

Auringon hyödyntäminen

Päiväkodin katolla on aurinkokeräimiä, joilla lämpöä johdetaan kesäisin lämpimään käyttöveteen sekä takaisin maahan lataamaan maan lämpöakkua. Lisäksi katolla on aurinkopaneeleita, joilla tuotetaan sähköä rakennuksen tarpeisiin. Myös rakennuksen muodot ja rakenteet ovat energiatehokkaita.

Rakennuksessa on käytössä matalaenergiailmanvaihto. Pääilmanvaihtolaitteiden energiatehokkuusluku SFP on 1,33 kW/m3,s ja LTO-vuosihyötysuhde on 86 %. Siitä siis pääsee mahdollisimman vähän lämpöenergiaa ulos. Lisäksi rakennuksessa hyödynnetään mahdollisimman paljon luonnosta saatavaa energiaa eli maalämpöä ja aurinkosähköä.

Vaaralanpuiston päiväkodin energiankulutustavoite (e-luku) oli 86 kWh/m2/vuosi ja takuuajan jälkeisten vuosien toteutunut ostoenergian tarve on asettunut energiatehokkaalle 130 kWh/m2 vuositasolle. Verrokkina tyypillisen päiväkodin pelkkä lämmitysenergian tarve on 150-200 kWh/m2 vuosi.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Vantaa.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.