Käyttökelpoista kierrätystavaraa yhteiskäyttöön Porissa

Porin kaupunki toteutti Sitran tukemana ”Tavaran uusi tarina – Kierrätystavaran mahdollisuudet lainaamoissa” -hankkeen. Rahoitusta hankkeeseen saatiin Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailun kautta. Hankkeen tavoitteena oli kartoittaa Porin kierrätyskeskukseen saapuvan tavaran uudelleenkäyttömahdollisuuksia lainaamoissa. Tarkoituksena oli selvittää, voisiko
kierrätyskeskuksesta toimittaa käyttökelpoisia tai pientä korjausta tai huoltoa vaativia tavaroita Porin välinevuokraamoon, pääkirjaston Liikuttamoon, koulujen liikuntavälinepankkiin tai suoraan kouluille.

Tavoitteena oli myös saada kuluttajat muuttamaan kulutustottumuksiaan – omaksi ostamisen sijaan lainataan ja itselle tarpeeton kierrätetään kierrätyskeskuksen kautta lainaamoihin. Tavoitteena oli myös, että idea on sovellettavissa muualla ja hankeraportti toimii oppaana muille kunnille lainaamotoiminnan käynnistämiselle.

Ensimmäisen kuukauden aikana hankkeessa kartoitettiin yhdessä kierrätyskeskuksen työntekijöiden kanssa, mitä lainaamoissa hyödynnettävää tavaraa kierrätyskeskukseen
saapuu, kuinka paljon sitä tulee ja minkä kuntoista se on. Hankkeessa laadittiin kierrätyskeskustyöntekijöille listaus (alla) tavaroista, jotka laitetaan syrjään lainaamoja tai
huoltoa ja korjausta varten.

  • Retkeilyvälineet (makuupussit, teltat, termospullot yms.)
  • Kaikenlaiset urheiluvälineet (mm. sukset, sauvat, luistimet, mailat, kaikenlaiset pallot)
  • Ulkopelit (esim. Mölkky, petankki)
  • Pelastusliivit

Tavaraa saapui hankkeen aikana noin 8000 litraa ja suurin osa niistä saapui tempausviikon aikana. Tempaus oli hyvin esillä mediassa. Kerätyt tavarat olivat mm. hiihto- ja laskettelusuksia ja -monoja, kauno- ja jääkiekkoluistimia, jääkiekko-, sähly-, sulkapallo- ja kaukalopallomailoja, palloja ja kiekkoja, pesäpalloräpylöitä ja -mailoja, telttoja, rinkkoja, makuupusseja ja -alustoja, uimaleluja ja -kellukkeita sekä pihapelejä.

Hankkeen aikana kerätyistä käyttökelpoisista tavaroista suurin osa toimitettiin Porin välinevuokraamoon, Liikuntavälinepankkiin, pääkirjaston Liikuttamoon sekä kouluille ja päiväkodeille yhteiskäyttöön. Saapunut tavara oli joko erittäin hyväkuntoista tai jätteeksi luokiteltavaa; pahasti rikkinäistä, vaikeasti puhdistettavaa (esim. vanhat pesäpalloräpylät) tai tekniikaltaan vanhanaikaista, kuten 80–90-luvun laskettelumonot. Korjattavaa ja huollettavaa tavaraa saapui yllättävän vähän. Huoltotarvetta kuitenkin oli useissa luistimissa ja suksissa teroituksen ja voiteiden poiston osalta.

Lainaamotoimintaa suunniteltaessa tuleekin huomioida, että tarvitaan välineitä huoltavia tahoja. Lisäksi yhteistyötä kannattaa tehdä esim. liikuntatoimen kanssa. Liikuntaneuvojat osaavat neuvoa erilaisten varusteiden kunnon tarkistamisessa. Myös liikunnan opettajilla on paljon tietoa erilaisista liikuntavälineistä.

 

Hankkeen aikana kierrätyskeskukseen saapuneita käyttökelpoisia tavaroita. Tässä vaiheessa mm. mailat ja pallot on jo haettu lainaamoihin.

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.