Kesko: Kaupparakennus lämpenee hukkalämmöllä

Energiankierrätysjärjestelmä K-Citymarket Tiiriössä. Kuva: Kesko

Kesko kierrättää energiaa ja hyödyntää hukkalämpöä kauppakiinteistöjen lämmityksessä. Energiankierrätysjärjestelmä yhdistää kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian talteenottojärjestelmän yhdeksi kokonaisuudeksi. Energiatehokkuussopimukseen liittyneen Keskon ratkaisu on voittanut Vuoden Energianerokas -tunnustuksen vuonna 2019.

Keskeisintä uudessa ratkaisussa on, että kaupan kylmästä sivutuotteena syntyvää lauhdelämpöä hyödynnetään saumattomasti kiinteistön kaikkiin lämmitystarpeisiin.

Jari Pihlajamaa, talotekniikkapäällikkö, Kesko

Energiajärjestelmällä on mahdollista säästää energiaa yksittäisessä kiinteistössä 500-1000MWh vuodessa. Tämä tarkoittaa noin 30 000–60 000 euron säästöä energiakuluissa vuosittain. Myös lämmönkulutus rakennuksissa pienenee jopa 85–95% alkuperäisestä. Järjestelmä on kehitetty yhteistyössä suunnittelutoimisto Granlund Oy:n kanssa. Konsepti on monistettavissa satoihin kauppoihin ympäri Suomea, ja se onkin Keskon tulevaisuuden suunnitelma. Ratkaisu on osa Keskon Hiilineutraali ruokakauppa -konseptia, jonka yhtenä osana tarkastellaan kaupan energiankäyttöä.

Vuoden Energianerokas -tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva. Kilpailun tuomaristo näki teon tekniseltä toteutukseltaan innovatiiviseksi ja rohkeaksi energiatehokkuusteoksi, joka osoittaa, että uudenlaisilla lähestymistavoilla ja kokeiluilla on mahdollista löytää uusia, erittäin kannattavia ja skaalattavia keinoja tehostaa energiankäyttöä.

Alkuperäisen artikkelin voit lukea kokonaisuudessaan energiatehokkuussopimusten sivuilta:

https://energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/kesko-kaupparakennus-lampenee-energianerokkaasti-hukkalammolla/

Mitä ovat energiatehokkuussopimukset?

Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja ensisijainen keino edistää energian tehokasta käyttöä Suomessa. Sopimustoiminta kattaa noin 60 % Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Mukana on satoja yrityksiä tuhansine toimipaikkoineen ja yli 100 kuntaa ja kuntayhtymää, jotka ovat sitoutuneet sopimusten energiatehokkuustavoitteisiin. Kuluva sopimuskausi ovat voimassa vuoteen 2025 asti.

Lisätietoja: https://energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Motiva.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.