Lampaat torjuvat haitallisia vieraslajeja Jyväskylässä

Haitalliseksi luokiteltu vieraslaji jättipalsami levisi laajalle Jyväskylän Vehkalammenpuistoon alueen puuston harvennuksen jälkeen. Alue on kuitenkin kitkemiseen liian suuri ja niittämiseen liian pensaikkoinen ja ojien halkoma, joten alueella päädyttiin luovaan ratkaisuun: alueelle tuotiin lampaita torjumaan jättipalsamia.

Haitalliset vieraslajit vahingoittavat luontoa, terveyttä ja taloutta

Jättipalsamit ovat erityisen ongelmallisia siksi, että tiheä jättipalsamikasvusto pystyy tukahduttamaan muun kasvillisuuden kasvupaikaltaan ja valmistamaan seuraavien kesien jälkeläisille sopivan kasvupaikan. Taimet pystyvät myös selviytymään takatalvesta, eikä edes ylös nyhtäminen välttämättä pysäytä jättipalsamin kasvua.

Jättipalsamien torjunta on osa Suomen suurinta ja kunnianhimoisinta haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvää hanketta, VieKas LIFE -hanketta. Vieraslajien torjumiseen keskittyvät hankkeet ovat tärkeitä, sillä haitalliset vieraslajit vahingoittavat luontoa, terveyttä ja taloutta. Ilmaston lämmetessä niiden vaikutukset kasvavat entisestään.

Jättipalsami on erityisen ongelmallinen vieraslaji. Kuva: Tarja Ylitalo.

Lampaat tehokkaita vieraslajien torjujia

Lampaat valittiin jättipalsamin torjujiksi, sillä alue on lampaille sopivan kokoinen ja riittävän rehevä. Puistoon rakennettiin neljä laidunta, ja tiheimmät pensaikot käytiin raivaamassa ennen lampaiden tuloa. Laidunnuskausina lampaita kierrätetään laitumelta toiselle useaan kertaan. Lampaiden lukumäärä vaihtelee sen mukaan, paljonko alueella on syötävää.

Ensimmäinen laidunkausi alkoi toukokuussa 2019. Puistoon tuotiin aluksi 60 lammasta, jotka söivät rehevän aluskasvillisuuden jättipalsameineen parin kuukauden aikana, minkä jälkeen katraan koko pienennettiin 20 lampaaseen. Jo ensimmäisenä kesänä asukkaat ottivat lampaat ilolla vastaan, ja puistossa vieraili kesän aikana noin 30 000 ihmistä.

Lampaat ovat pidettyjä eläimiä. Kuva: Tarja Ylitalo.

Toinen laidunkausi aloitettiin 40 lampaalla, jonka jälkeen katraan kokoa pienennettiin jälleen. Loppukesällä rankkasateet aiheuttivat kuitenkin jättipalsamien voimakkaamman itämisen, jolloin avuksi tuotiin parikymmentä lammasta lisää.

Kolmas laidunkausi oli samakaltainen edellisen kanssa, mutta erona oli, että harvasti itänyttä jättipalsamitaimikkoa ei enää ollut, vaan laitumelle iti jättipalsameja vain paikassa, jossa laitumen ulkopuolella oli kasvanut edellisenä kesänä korkeita jättipalsameja.

Lampaat ovat sijoitettu keskelle asutusta. Kuva: Tarja Ylitalo.

Lampaista iloa asukkaille

Hanketta jatketaan vielä kahden vuoden ajan, jonka jälkeen tehdään lopulliset johtopäätökset kokeilun onnistuneisuudesta. Alustavat tulokset kertovat, että lampailla voidaan torjua joissain määrin jättipalsamia, mutta jättipalsamien tilalle kasvavia kasveja ei voi valita.  Esimerkiksi nokkonen pääsi Vehkalammenpuistossa valloittamaan vapautunutta kasvutilaa, sillä lampaat eivät syöneet sitä.

Hankkeen yksi suurimmista anneista on kuitenkin sen tuoma ilo asukkaille. Asukkaat ovat olleet mielissään lampaiden läsnäolosta, ja etenkin lapsiperheet ja päiväkotiryhmät ovat saaneet paljon iloa eläimistä. Laitumet tarjoavat myös hankkeelle tilaisuuden levittää tietoisuutta vieraslajeista, ja esimerkiksi media on ollut kiinnostunut lampaiden tehtävistä.

Suunnitelmissa onkin jatkaa lampaiden laidunnusta Vehkalammenpuistossa vielä hankkeen päättymisen jälkeen, sillä kaupunki on saanut niin hyvää palautetta asukkailta laidunnuksesta.

Lisätietoja

VieKas LIFE -hanke

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.