Lisää lähijunayhteyksiä Pirkanmaalle

Kuvassa on VR:n kaukojuna ajamassa syksyisessä maisemassa.
©VR Group

Lähijunaliikennettä on kehitetty Pirkanmaalla viime vuosina voimakkaasti ja yksi merkittävä osa tätä kehitystä on ollut lähijunayhteyksien lisääminen. Pirkanmaa sai 25 uutta lähijunayhteyttä joulukuussa 2019 Tampereen ja Nokian, Tampereen ja Toijalan sekä Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välille. Myös uusi M-lähijuna täydensi arkiliikenteen tarpeita Nokian ja Tampereen sekä Toijalan ja Tampereen välillä.

M-junaliikenteen yhteysvälien yhteenlasketut matkustajamäärät ovat käytännössä tuplaantuneet vuodesta 2020 vuoteen 2022 mennessä ja tälle vuodelle kasvun ennustetaan jatkuvan.

johtaja Jonna Juslin, VR

Nyssen mukaan ennen koronaviruspandemian alkua vuonna 2020 lähijunalla oli matkustanut yli 229 000 henkilöä, mikä oli yhdeksän prosenttia enemmän kuin samaan aikaan sitä edeltäneenä vuonna. Suurin matkustajamäärän nousu tapahtui Nokialla, jossa alkuvuoden 2020 matkustajamäärä oli kasvanut 45 prosenttia alkuvuodesta 2019. VR:n yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden johtaja Jonna Juslinin mukaan lähijunan matkustajamäärien voidaan odottaa nousevan edelleen: ”M-junan suosio on kasvanut merkittävästi. M-junaliikenteen yhteysvälien yhteenlasketut matkustajamäärät ovat käytännössä tuplaantuneet vuodesta 2020 vuoteen 2022 mennessä ja tälle vuodelle kasvun ennustetaan jatkuvan.” Tältä näyttää siitäkin huolimatta, että lähijunaliikenteeseen vaikuttaa etätyön yleistyminen.

Joukkoliikenteen edistäminen on tärkeä ilmastoteko, sillä liikenne, etenkin yksityisautoilu on yksi merkittävimpiä päästölähteitä Pirkanmaalla. VR:n operoimat junat sen sijaan kulkevat hiilineutraalisti: ”VR on valtio-omisteinen konserni, joten se haluaa edistää Suomen valtion hiilineutraali -tavoitteita. Kaikki matkustajajunamme kulkevat siksi hiilineutraalisti vesivoimalla tuotetulla sähköllä muutamaa sähköistämätöntä osuutta lukuun ottamatta. Tuollaisillakin osuuksilla kuitenkin kompensoimme matkan hiilijalanjäljen asiakkaidemme puolesta. Mitä enemmän matkoja tehdään raiteilla, sitä enemmän yhteiskunnallinen kädenjälkemme kasvaa.” Juslin toteaa.

Kuvassa on VR:n kaukojuna ajamassa lumisessa maisemassa.
©VR Group

Juslin kertoo VR konsernilla olevan vahva tahtotila kasvattaa lähiliikenteen osuutta Pirkanmaalla. Siinä onnistuminen vaatii kokonaisvaltaista yhteistyötä ja yhdessä kehittämistä monen toimijan kanssa, jotta lähijunia varten tarvittava fyysinen infra hankitaan ja huolletaan hyvin ja että paikallisliikenteen kanssa saadaan luotua sujuvia matkaketjuja. Pirkanmaalla yksi tärkeistä yhteistyökumppaneista heille tähän liittyen on Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse, joka ostaa VR:ltä lähijunavuoroja Tampereen kaupunkiseudulle. Joukkoliikenteen järjestäjien yhteistyö yltää junaliikenteen ulkopuolellekin, sillä VR operoi myös Tampereen ratikkaa.

Yhteisen tahtotilan löytyminen on hieno onnistuminen.

johtaja Jonna Juslin, VR

Juslinin mukaan VR:n matkaketjutiimin ja liikennesuunnittelun yhteistyö Nyssen kanssa on osoittautunut käytännössä toimivaksi. ”VR käy tiivistä keskustelua kaupunkien kanssa siitä, millä edellytyksillä lähijunayhteyksiä voisi lisätä ja yhteisen tahtotilan löytyminen on hieno onnistuminen. Tampere on halunnut määrätietoisesti kasvattaa lähiliikennettä, ja yhteistyö siinä on lähtenyt lentoon. Se on vihreän siirtymän yksi voitto.” Hän jatkaa: ”VR:n visio korostaa vastuullisuutta ja vastuullisuus on strategiamme ytimessä. Toteamus yhteisestä matkasta visiossamme viittaakin yhdessä tekemiseen, koska vaikka raideliikenne on osa ratkaisua, hiilineutraalisuuteen tarvitaan muitakin. Yhteistyö Nyssen kanssa on konkreettinen esimerkki visiomme toteuttamisesta.”

Kuvassa on mies, joka on menossa VR:n junaan käyttäen Nyssen sovelluksesta ostettua lippua, joka on auki hänen puhelimessaan.
©Nysse

Lähijunayhteyksien määrän lisäämiseen kytkeytyy VR:n ja Nyssen viime vuosien aikana tiivistämä lippuyhteistyö. Lippuyhteistyötä alettiin syventämään M-lähijunan ollessa pilottivaiheessa joulukuusta 2019 vuoden 2020 joulukuuhun. Pilotin suosio ja muun muassa Pirkanmaan liiton vahva tuki sen jatkamiselle johtivat tuolloin M-lähijunan liikennöinnin vakiintumiseen. Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita ilmoittaa ilokseen kaikkien pilotin myötä tulleiden uusien lähijunayhteyksien olevan edelleen käytössä ja kertoo yhteistyön VR:n kanssa sujuvan edelleen hyvin.

M-juna kulkee jatkossa Nokian ja Tampereen välillä tunnin välein vakiovuoroin.

joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, Nysse

Periviita jatkaa yhteistyön syventyvän edelleen siten, että Nysse tilaa VR:ltä elokuusta lähtien lisää lähijunavuoroja liikennöitäviksi Tampereelle. ”Aluksi oltiin mukana pilotissa, jossa saatiin seudulle lisävuoroja, ja nyt sitten syksystä ollaan ostamassa itse lisää vuorotarjontaa Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteeseen. Tuleva muutos, jota korostaisin erityisesti, on se, että M-juna kulkee jatkossa Nokian ja Tampereen välillä tunnin välein vakiovuoroin.”

Juslin kehuu yhteistyötä tähän liittyen: ”Lähiliikenne on ostoliikennettä ja se, kuinka aktiivisesti Tampere on halunnut lisätä lähijunaliikennettä M-vuorojen osalta osoittaa edelläkävijyyttä alueellisen junaliikenteen kehittämisessä.”

Lähijunayhteyksien lisääminen ja vuorovälien vakiintuminen ovat Pirkanmaalla monille tärkeitä kehityksiä erityisesti työmatkojen suunnittelun kannalta. Entistä kattavampi lähijunaliikenne ja sujuvat matkaketjut tarjoavat alueella sadoille tuhansille ihmisille kätevän ja kestävän tavan matkustaa.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Nysse.
Loikka-arkisto toimijalle VR.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.