Salpausselkä Geopark -varhaiskasvatusohjelma on maksuton kestävän kehityksen ohjelma kuudesta päijäthämäläisestä kunnasta koostuvan Geopark-alueen varhaiskasvatuksen toimipisteille. Ohjelman tavoitteena on lisätä lähiympäristön ja geologisen perinnön tuntemusta sekä luonnossa olemista, luonnon hyvinvointivaikutuksien saamista, vahvistaa paikallisidentiteettiä ja luontosuhdetta sekä edistää kestävää elämäntapaa. Ohjelma perustuu seitsemään kriteeriin, joiden saavuttamiseksi toimipisteissä muun muassa kouluttaudutaan, toteutetaan projekteja sekä lisätään ulkona opettamista ja retkitoimintaa.
Sysmäläinen päiväkoti Syke saavutti kriteeristön keväällä 2023. Päiväkodin ryhmät sitoutuivat alusta asti liikkumaan päiväkodin piha-alueen ulkopuolella vähintään kerran viikossa. Ulkona leikitään, retkeillään, tutkitaan sekä hyödynnetään luontoa oppimisympäristönä. Päiväkodin arjessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteita ja tuetaan lasten luontosuhteen muodostumista ja kestävän elämäntavan kehittymistä Salpausselkä Geopark -varhaiskasvatusohjelman tukemana.
Geopark-ohjelmaa toteuttavat päiväkodit valitsevat vuosittain yhden YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 teeman erityiseksi tavoitteeksi. Kaudella 2023–2024 Päiväkoti Sykkeen teema on ollut maanpäällinen elämä, jota on toteutettu tutkimalla maanpäällistä elämää omassa lähiluonnossa tutustumalla muun muassa kasveihin ja eläimiin lasten ikätaso huomioiden.
Olemme alkumatkassa ja kehitämme toimintaa jatkuvasti. Nyt olemme saaneet pihaan kasvatuslaatikot, missä pääsemme seuraamaan koriste- ja hyötykasvien kasvua, opettelemaan hoitoa lasten kanssa ja maistelemaan tulevaa satoa. Koko Sysmän varhaiskasvatus on sitoutunut Geopark-toimintaan.
varhaiskasvatuspäällikkö Riitta-Sisko Niemistö, Sysmän kunta
Salpausselkä Geopark -varhaiskasvatusohjelma osana Salpausselkä Geoparkin toimintaa
Salpausselkä Geopark nimettiin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi keväällä 2022. Salpausselkä Geopark koostuu Lahden, Hollolan, Heinolan, Asikkalan, Sysmän ja Padasjoen alueista ulottuen näin ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle.
Muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselän reunamuodostumat ovat kansainvälisessäkin mittakaavassa geologisesti merkittäviä. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä UNESCO Global Geopark -statuksen saavuttamiseksi, vaan kohteilta edellytetään lisäksi muun muassa alueen luonnon erityispiirteisiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjaavaa kasvatusta ja koulutusta sekä kestävän matkailun kehittämistä. Salpausselkä Geopark -varhaiskasvatusohjelma on osa monipuolista geopark-toimintaa. Ohjelmassa on toistaiseksi mukana toimipisteitä Sysmän lisäksi Lahdesta ja Hollolasta.
Geopark-toiminnan kehittäminen on osa kuntien ilmastotyötä
Geopark-päiväkodit ja –toiminta huomioidaan myös Sysmään ja kuuteen muuhun Päijät-Hämeen kuntaan valmisteltavissa ilmastosuunnitelmissa. Ympäristökasvatus ja viestintä ovat keskeisessä osassa ilmasto- ja kestävyystavoitteiden saavuttamisessa, ja olemassa olevat toimintamallit, kuten Geopark –varhaiskasvatusohjelma, ovat toimiva ja systemaattinen tapa edistää kestävyystyötä.
Lue lisää Syke-päiväkodin geopark-toiminnasta Sysmän varhaiskasvatuksen avoimilta Pedanet-sivuilta alla olevan QR-koodin kautta tai tästä linkistä: Maanpäällinen elämä 2023-2024 (peda.net).