Lahden Talot Oy: Päästövähennyksiä ja energiasäästöä Leanheat-lämmityksen säätöjärjestelmällä

Hollolankadulla sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön hankittiin uusi älykkäämpi lämmityksen säätöjärjestelmä. Kerrostalossa on 47 asuinhuoneistoa.

Järjestelmän toiminta perustuu tarkkoihin mittauksiin rakennuksen käyttäytymisestä. Asukkaalle näkyvänä osana kaikkiin rakennuksen huoneistoihin on asennettu lämpötilaa ja ilmankosteutta mittaavat anturit. Järjestelmä oppii rakennuksen lämpötilakäyttäytymisen ja pyrkii sen avulla mm. sääennusteita hyödyntämällä pitämään lämpötilan mahdollisimman tasaisena asetusarvossaan.

Leanheat-lämmityksen ohjaus tapahtuu reaaliaikaisesti etäyhteydellä ja automaattisesti. Lämmityksen ohjaus hyödyntää lämmityksen suunnittelussa talon sijainnin perusteella tehtyä 48 tunnin sääennustetta. Ennusteesta huomioidaan myös auringon paisteen ja tuulen vaikutus. Sääkompensointi tapahtuu automaattisesti. 

Järjestelmä on otettu käyttöön alkuvuonna 2021 ja sen vaikutuksia energiankulutukseen ja asumismukavuuteen seurataan tulevien lämmityskausien aikana. Toteuttajana oli Lahti Energia Oy.

Kerrostaloyhtiön energiatehokkuusluokka oli E, eikä toimenpiteillä ollut siihen vaikutusta. Ramboll Oy:n laskelman mukaan päästövähennys on 91 tCO2/vuosi.

Vähähiilisiä ratkaisuja korjausrakentamiseen -hanke on osa laajempaa Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanketta (Canemure). Lahden osahanke keskittyy siihen, kuinka voidaan kustannustehokkaasti alentaa olemassaolevan asuinrakennuskannan energiankulutusta ja ilmastopäästöjä. Pääosassa ovat Lahden Talojen peruskorjaukset ja energiatoimet. Lahden Talot Oy on Lahden kaupungin omistama yhtiö, joka rakennuttaa ja omistaa vuokra-asuntoja Lahdessa.

Hankkeessa on remontoitu ja seurattu seitsemää kohdetta, joissa on tehty energiaremonttitoimenpiteitä. Toimenpiteiden kustannustehokkuutta ja päästösäästöjä lasketaan, ja tuloksista viestitään Päijät-Hämeessä, Suomessa ja kansainvälisesti. Lahden osahanke tukee kaupungin pyrkimystä hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä sekä Lahden Talojen ympäristötavoitteita.

Valtakunnallinen Canemure-hanke kestää 2018-2024. Sen tavoitteena on edistää käytännön toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi muun muassa liikkumisessa, energiantuotannossa ja asumisessa.  Suuri osa hankkeen rahoituksesta tulee EU:n Life-ohjelmasta. Kansallisen hankkeen koordinoinnista vastaa Suomen ympäristökeskus (Syke).

Lue lisää

Energiaremontti suunnitteilla? Oikeilla ratkaisuilla selvää säästöä! – Lahti

Lahdessa tehtyjen energiaremonttien takaisinmaksuajat yllättivät asiantuntijat: ”Aina ei tarvitse investoida valtavan isosti” – Lahti

Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia – Canemure (hiilineutraalisuomi.fi)

Lahti: Vähähiilisiä ratkaisuja korjausrakentamiseen (hiilineutraalisuomi.fi)

Lahden Talot mukana Canemure-hankkeessa (lahdentalot.fi)

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Canemure.
Loikka-arkisto toimijalle Lahden Talot.
Loikka-arkisto toimijalle Suomen ympäristökeskus (Syke).
Loikka-arkisto kunnalle Lahti.
Tämän sivuston tuottamiseen on saatu rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tämän sivuston sisältö edustaa ainoastaan CANEMURE-hankkeen näkemyksiä ja CINEA/EU:n komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.