Maalämpö vanhaan hirsitaloon Mynämäellä

Maalämmöllä korvattiin 1920-luvun hirsitalon öljylämmitys, öljykattila tuli uusimisikään ja maalämmön vaivattomuus houkutteli.

Lämmitettävä pinta-ala on 260 m2 ja sitä lämmittää Thermian kierroslukuohjattu 11 kW:n maalämpöpumppu, jossa on sisäänrakennettu 180 litran käyttövesivaraaja. Lisäksi järjestelmä käsittää 200 metrin lämpökaivon, vesikiertoiset patterit ja lämmönjaon puskurivaraajan, jossa myös käyttöveden esilämmitys. Patteripinta-alan lisäämistä on harkittu, koska öljylämmityksen tarpeisiin suunniteltu patteriverkosto ei ole optimaalinen maalämpöä ajatellen. Öljylämmityksessä patteriverkoston menoveden lämpötila saattaa olla kylmimmillä säillä esimerkiksi 70 °C kun taas lämpöpumpulla menoveden maksimilämpötila saisi olla enintään noin 50°C, jotta lämpöpumpun hyötysuhde pysyy hyvänä. Jos siis maalämpötalo tuntuu pakkasilla viileältä, kyse ei välttämättä ole siitä että maalämmön teho ei riitä, vaan asia saattaa korjaantua lisäämällä lämmönjakoon pattereita tai vaihtamalla joitain pattereita isommiksi. Usein tämä tehdään jo maalämmön asennuksen yhteydessä. Maalämpö on ollut huoleton käyttää ja tyytyväisiä on oltu.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.