Lappeenrannan kaupunki edistää energiansäästöä säätelemällä ilmanvaihtoa ja sähkönkulutusta tarpeiden mukaan

Lappeenrannan kaupungintalo iltahämärässä tummansinistä taivasta vasten.
Lappeenrannan kaupungintalo on yksi tarpeenmukaisen ilmanvaihdon pilottikohteista

Lappeenranta on vuodesta 2019 lähtien hyödyntänyt Siemensin Vibeco-virtuaalivoimalaitospalvelua. Virtuaalivoimalassa on mukana 18 kaupungin kiinteistöä, jotka toimivat yhdessä sähkönkulutuksen joustona. Järjestelmään on liitetty vain palvelurakennusten ilmastointikoneita, joten sitä ei sovelleta tiloissa, joissa vaaditaan tarkkaa ilmastointia, kuten sairaaloissa. Järjestelmä mahdollistaa myös ohituksen, eli se voidaan kytkeä pois käytöstä kohteittain tarpeen mukaan.

Virtuaalivoimalan keskeinen tavoite on parantaa sähkönjakelun varmuutta kantaverkossa sekä varmistaa energiantuotannon omavaraisuus. Sähkönkulutusta voidaan vähentää tai lisätä sähköntuotannon tilanteen mukaisesti, mikä auttaa tasapainottamaan verkon kuormitusta. Lisäksi kulutusjouston avulla voidaan vähentää päästöjä, kun tarve fossiilisia polttoaineita käyttävien varavoimaloiden käynnistämiselle vähenee kulutushuippujen aikana. Lappeenrannan kiinteistöissä ilmanlaatu on pysynyt hyvällä S2-tasolla, vaikka ilmanvaihtojärjestelmiä on joustettu sähkönkulutuksen säästämiseksi.

Kulutusta pyritään siirtämään tunneille, joilla on tarjolla paljon esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettua edullista sähköä. Vastaavasti kulutusta vähennetään, kun sähkö on kallista ja sen tuotannossa käytettäisiin fossiilisia polttoaineita.

Lappeenrannan kaupunki on lisäksi vuodesta 2023 lähtien tehostanut omistamiensa rakennusten ilmanvaihtoa. Tavoitteena on vähentää lämmitysenergian kulutusta erityisesti rakennusten käyttöajan ulkopuolella, jolloin tiloissa ei ole käyttäjiä. Energiakartoitukset ovat osoittaneet, että ilmanvaihdon pysäyttäminen käyttöajan ulkopuolella ja sen korvaaminen tehostetulla ilmanvaihdolla voisi tuoda merkittäviä energiansäästöjä.

Hankkeessa on mukana yhteensä 11 rakennusta, jotka edustavat erilaisia käyttötarkoituksia. Mukana on kouluja, päiväkoteja sekä ympäristötoimen rakennuksia ja Lappeenrannan kaupungintalo. Kolmessa kohteessa – Lyseon lukiossa, Keltun päiväkodissa ja Hovinpellon päiväkodissa – ilmanvaihdon ohjaukseen on otettu käyttöön erillinen Nuuka Solutions -palvelu, joka auttaa hallinnoimaan energiatehokkuutta entistä tarkemmin. Kaikki hankkeeseen osallistuvat kohteet on liitetty Siemens Oy Desigo-valvomoon, joka mahdollistaa ilmanvaihdon seurantaa ja ohjausta keskitetysti.

Energiatehokkuushanke toteutetaan vuosina 2023–2024, ja sen tulokset vaikuttavat mahdollisiin päätöksiin rakennusten ilmanvaihdon sammuttamisesta laajemmin yöaikana. Mikäli hankkeen tulokset osoittavat merkittäviä säästöjä, käytäntöä voidaan laajentaa muihin kaupungin omistamiin rakennuksiin. Tämä edistäisi entisestään energiansäästöä ja ympäristövaikutusten vähentämistä samalla, kun kiinteistöjen käyttäjien viihtyvyydestä huolehditaan.

Kokonaisuutena Lappeenrannan kaupungin energiansäästöhankkeet ja osallistuminen virtuaalivoimalapalveluun osoittavat kaupungin sitoutumisen löytää uusia keinoja energiatehokkuuden parantamiseen, ilmastovaikutusten vähentämiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen.

Lisätietoja

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Lappeenrannan kaupunki.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.