Hollolan kunnassa on tehty rakennusten energiansäästötoimia systemaattisesti vuodesta 2020 lähtien, kun kunta liittyi kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KETS) loppuvuodesta 2019. Työ on tuottanut tulosta ja kunta on saavuttanut energiansäästötavoitteensa moninkertaisesti.
Hollolan kunta on säästänyt energiaa lähes 30 prosenttia, yli 10 000 megawattituntia vuoden 2019 jälkeen. KETS:issa kaudelle 2017–2025 asetettu säästötavoite 2 164 megawattituntia on ylittynyt lähes nelinkertaisesti, sillä säästötoteuma oli jo vuonna 2023 8 563 megawattituntia. Hollola onkin ollut vuosina 2023 ja 2024 toisella sijalla Suomen KETS-kunnista säästötavoitteen toteutumisessa.
Energiaa säästämällä on vähennetty sekä kustannuksia että päästöjä. Energiansäästön kokonaiskustannusvaikutusten on arvioitu olevan 800-900 000 euroa. Saavutetut CO2-päästövähennykset viime vuosien toimilla ovat olleet noin 904 tonnia.
Säästöt on saavutettu muun muassa ilmanvaihtoremonttien, uusiutuvan energian ja älykkään ohjauksen kautta. Vuonna 2023 Hollolassa esimerkiksi lisättiin kaukolämmön tuntitehon mittausta ja tietojen siirtoa RAU-rakennusautomaatiojärjestelmiin. Lisäksi asennettiin aurinkopaneeleita sekä lattialämmityksiä, joita ohjataan älykkäästi esimerkiksi sääennusteen ja pörssisähkön mukaan. Kaikki Hollolan kunnan omistamat käytössä olevat rakennukset ovat lisäksi käyttäneet uusiutuvaa energiaa vuodesta 2023 lähtien.
Vuosina 2024 ja 2025 energiaremontteja jatketaan etenkin kouluissa ja päiväkodeissa esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden energiatehokkaampien EC-puhaltimien asennuksella, led-valaistuksella sekä ilmavesipumppulaitosta hyödyntämällä. Suunnitelmissa on myös kunnostaa Hollolan uimahalli Suomen energiatehokkaimmaksi peruskorjatuksi uimahalliksi.
Hollola palkittiin toimistaan jo vuonna 2021 Energianerokas-tunnustuksella älykkään kiinteistötiedon hallintajärjestelmän ansiosta. Hollola oli jo tällöin saavuttanut KETSin energiansäästötavoitteen. Hollolan Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reposen mukaan energiansäästötavoitteeseen päästiin silloin siirtymällä digitaalisiin järjestelmiin sekä tilankäyttöä tehostamalla.
Digitaalisiin järjestelmiin ja älykkääseen ohjaukseen siirtyminen on säästänyt kiinteistöistä vastaavien aikaa, kun tiedot ovat saatavilla ja vertailtavissa helposti yhdessä paikassa. Järjestelmät mahdollistavat myös datan selkeän raportoinnin. Digitaaliset järjestelmät välittävät automaattisesti tietoa sensoreista, energiamittareista ja rakennusautomaatiojärjestelmistä, jolloin järjestelmää pystytään säätämään tarkasti vastaamaan tarvetta.