Nollaenergiahalli HAMK Ohutlevykeskus

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK sekä Ruukki Construction käyttävät HAMK:in Hämeenlinnan kampukselle rakennettua n. 1500 m2 hallia tutkimus-, kehitys- ja opetustarkoituksiin. Suomen ensimmäisessä lähes nollaenergiahallissa suunnittelua ja rakentamista ohjasi päämäärä toteuttaa rakennus, joka on investointina kilpailukykyinen ja jonka käyttö tulee edulliseksi koko sen elinkaaren ajan.

Tavoitteena oli myös täyttää nollaenergiarakennuksen vaatimukset jo vuonna 2015. Jotta tavoitteeseen päästiin, energiatehokkuuden ohjaukseen ja kokonaisuuden hallintaan kiinnitettiin erityistä huomiota koko hankkeen ajan suunnittelusta toteutukseen. Lopullisen suunnitteluratkaisun E-luku alitti myöhemmin tarkentuneen vaatimustason yli 30%:lla.

Energiantarpeen minimointia ja päivänvalon hyväksikäyttöä

Rakennuksessa pilotoitiin useita uusia tuotteita ja teknisiä ratkaisuja. Energiantarvetta on saatu minimoitua mm. erittäin hyvällä rakennuksen vaipan ilmatiiveydellä ja optimoiduilla eristepaksuuksilla seinä- ja kattoelementeissä. Lisäksi rakennuksessa on hyödynnetty tehokkaasti päivänvaloa. Esim. eteläjulkisivulla on käytetty suuria polykarbonaatista valmistettuja ikkunoita. Nämä niin sanotut päivänvaloikkunat vähentävät valaistusenergian tarvetta ja eristävät lämpöä hyvin, jolloin myöskään kesäisin auringon lämpösäteet eivät kuumenna tiloja, mutta antavat tilaan miellyttävät valaistusolosuhteet ilman häikäisyä.

Kuva: Ruukki Construction Oy

Innovatiivisia lämmönhallintamenetelmiä

Lämmitys ja viilennys hoidetaan uudella, rakenteisiin esteettisesti hyvin integroituvalla säteilyyn perustuvalla järjestelmällä. Uusiutuvaa energiaa on hyödynnetty innovatiivisesti. Maalämpöjärjestelmä perustuu energiapaaluihin, missä rakennuksen lattian alla olevat teräksiset perustuspaalut on hyödynnetty maaenergian keräämiseen.

Hallin teknisen tilan katolle on asennettu katteeseen integroidut aurinkolämpökeräimet, jotka keräävät auringon lämpöenergiaa ja siirtävät sen energiapaaluilla maaperään. Maaperä toimii pariston tavoin kausiluonteisena lämmönvarastona ja sitä hyödynnetään sekä lämmityksessä että jäähdytyksessä. Rakennus tuottaa myös osan tarvitsemastaan sähköenergiasta aurinkosähköpaneeleilla, jotka muodostavat samalla näyttävän julkisivun rakennukselle.

Energia- ja kustannustehokkuus käsi kädessä

Elinkaarilaskelmat osoittivat, että yli 50% tavanomaista rakennusta energiatehokkaampi ratkaisu on myös liiketaloudellisesti kannattava sijoitus. Rakennuksen arkkitehtuurissa on päästy näyttävään lopputulokseen mm. integroimalla uusiutuvan energian tuottoa osaksi rakennuksen julkisivua ja kattoa.

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

2 ajatuksia aiheesta “Nollaenergiahalli HAMK Ohutlevykeskus”

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.