”Paluu risuaikaan” – jäälatujen muoviviittojen vaihto puisiksi ja puu uusiokäyttöön

Valmiit puuviitat odottamassa kuljetusta ja asennusta jääladun varteen

Miten pääsisi eroon muoviviitoista ja mitä niiden tilalle?

Jääladun muoviviitat ovat ongelmallisia, koska ne painuvat keväällä jään sisään ja osa viitoista voi löytyä järven rannoilta kesäaikaan. Motiivina teolle on muovinkäytön ja muoviroskan vähentäminen.

Muovi korvattiin paikallisella harvennuspuulla – risusavottaa ja käsitöitä

Kunta vaihtoi ongelmallisten muoviviittojen tilalle puusta tehdyt jäälatuviitat. Raaka-aine on paikallista mäntyriukua, joka saatiin oman puistometsän harvennuksen tuotoksena. Ensin parimetriset riu’ut katkottiin, karsittiin ja niiden päähän jätettiin havutupsut edesauttamaan näkymistä ja visuaaliseksi yksityiskohdaksi. Ensimmäisenä vuonna risusavotan teki Lehmon kyläyhdistys ja toisena kunnan metsuri. Tämän jälkeen kunnan liikuntatoimen työntekijät kiinnittivät viittoihin heijastintarrat ja merkintänauhat. He asensivat yli 200 puista viittaa Höytiäisen jääladun reunalle noin 150 metrin välein. Näin latukoneen kuljettajat pääsivät turvallisesti kunnostamaan latu-uraa ja hiihtäjät pääsivät nauttimaan mahtavasta Höytiäisen jääladusta kevätauringon paisteessa.

Uusvanha innovaatio yllätti myös kunnan liikuntatoimen työntekijät, jotka totesivat puolileikillään, että nyt on palattu taas risuaikaan. Hiihtäjät olivat mielissään uudesta ekologisesta innovaatiosta ja jääladun tupsupäistä.

 

Puuviitat nippuihin ja uusiokäyttöön

Kiertotalousinnovaatio – puuviitat nippuihin ja uusiokäyttöön vedenpuhdistajiksi

Puut puhdistamassa lumenkaatopaikan laskeutusaltaan ojien vettä

Hiihtokauden jälkeen riu’ut kerättiin talteen ja kunnan kesätyöntekijät poistivat niistä tarrat ja nauhat. Tämän jälkeen riu’ut kerättiin noin 10 kappaleen nippuihin. Niput sidottiin puukuitunarulla ja ne sijoitettiin kunnan lumenkaatopaikan laskeutusaltaan ojiin puhdistamaan vettä, mistä alkoi puiden ’kolmas elämä’. Toisena vaihtoehtona riukujen uusiokäytölle olisi voinut olla kalankutupaikkojen eli turojen tekeminen Höytiäiseen laittamalla puihin kivet painoiksi ja upottamalla ne järvenpohjaan.

Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, että veteen uponneen puuaineksen pintaan muodostuu luonnollisesti kasvustoa, joka puhdistaa vedestä epäpuhtauksia ja ravinteita. Veteen sijoitettua puuainesta onkin enenevässä määrin alettu käyttää vesistöissä ja ojitusalueilla vesiensuojelumenetelmänä.

ympäristöpäällikkö Antti Suontama

Katso video Höytiäisen jääladuista (youtube.com)

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.