Tekojään lauhdelämpö hyödyksi Porin Karhuhallissa

Kuva: Jenna Lindfors / Porin kaupunki

Porin urheilukeskuksessa tekojään lauhdelämpöä käytetään yleisurheilu- ja palloiluhalli Karhuhallin lämmittämiseen. Karhuhallin ilmanvaihtokoneen etulämmityspatteriin johdetaan kompressorien hukkalämmöllä lämmitetty vesi-glykoliseos. Kyseessä on yksinkertainen järjestelmä, jossa on pyritty pienellä investoinnilla saavuttamaan mahdollisimman suuri hyöty. Vuosittaisen energiasäästön on arvioitu olevan 50 MWh ja takaisinmaksuajaksi nykyisellä kaukolämmön hinnalla on arvioitu 8-9 vuotta.

Vuotuiseksi energiansäästöksi on arvioitu 50 MWh ja päästösäästöksi Porin kaukolämmön päästökertoimella 164 kg CO2e/MWh on arvioitu 8,2 tCO2e. Hinnalla 50 €/MWh säästöä kertyy vuosittain 2500 €.

Katso myös:

Canemure Best Practices – Vähähiiliset ja energiatehokkaat uimahallit

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto kunnalle Pori.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.