Yritysesimerkki: Biolanin biokuitulaitos vauhdittaa turpeen käytön vähentämistä kasvualustoissa ja kuivikkeissa

Euraan avattiin helmikuussa maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen biokuitulaitos. Biolanin biokuitulaitoksessa valmistetaan turvetta korvaavaa puukuidun ja suobiomassan sekoitusta, jota ei valmisteta missään muualla. Käytettävä puukuitu, mäntyhake, syntyy sahateollisuuden sivuvirtana. Laitos vauhdittaa turpeen käytön vähentämistä kasvualustoissa ja kuivikkeissa. Yritys on ilmoittanut irtaantuvansa turpeesta vuoteen 2040 mennessä ja uusi biokuitulaitos on tärkeä askel kohti tätä tavoitetta.

Biolanin biokuitulaitoksessa on mahdollista käyttää monipuolisemmin uusituvia ja kierrätettyjä raaka-aineita kasvualusta- ja kuiviketuotteissa, kuten mullissa, ammattiviljelyn kasvualustoissa ja kuivikkeissa. 

”Ymmärrämme, että maailma on muuttunut ja sen myötä myös tuotannossa käytettävien raaka-aineiden pitää muuttua.”   – Biolanin toimitusjohtaja Teppo Rantanen. 

Biokuitulaitosinvestointi on saanut tukea Maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta, jota hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeelle myönnettiin tukea 2 629 782 € eli noin 45 % investoinnin budjetoiduista kustannuksista. Kyseessä on yrityksen historian suurin investointi, jonka kokonaiskustannukset nousivat lopulta yli seitsemään miljoonaan euroon. Investointia on edeltänyt mittava tutkimus- ja kehitystyö, jolla sopivaa prosessia on etsitty ja tutkittu.

Tukipäätös Biolanin biokuitulaitoksen investoinnille tehtiin keväällä 2021. Laitoksen testausvaihe alkoi syksyllä 2022 ja biokuitulaitoksen tuottamaa raaka-ainetta sisältävät ammattiviljelyn tuotteet, kotipuutarhureille kehitetty Biolanin Turpeeton Puutarhamulta sekä Biolan Eläinkuivike tulivat myyntiin tänä keväänä. Ilman tukea tämä ei olisi ollut mahdollista näin nopealla aikataululla ja tässä laajuudessa. 

Vaikka laitos on jo käynnissä, tutkimukset jatkuvat. Biolanilla on käynnissä hanke, jossa tutkitaan mahdollisuuksia kasvattaa nopeasti uusiutuvaa suobiomassaa, erityisesti rahkasammalta esimerkiksi turvetuotannosta poistuvilla alueilla. Hankkeessa testataan myös erilaisia tapoja kerätä uusiutuvaa suobiomassaa mahdollisimman vastuullisesti siten, että keruutapa tukee nopeaa uusiutumista. Tätä tutkimushanketta tuetaan EU:n vihreän siirtymän rahastosta.

Kuvat: Biolan Oy

Lisätiedot:
Hannamaija Fontell 
puh. 040 503 6746 
hannamaija.fontell@biolan.fi

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.