Yritysesimerkki: Emmy – Käytetyt vaatteet kiertoon myyntipalvelun kautta – entiselle omistajalle puolet hinnasta

Emmy Clothing Company Oy on lohjalainen yritys, jonka missiona on kannustaa laadukkaiden vaatteiden hankintaan ja niiden uusiokäyttöön. Kiertotalouden edistämiseksi Emmyn perustajat Hanna Autio ja Markus Rautopuro halusivat tehdä vaatteiden uusiokäytön helpoksi ja houkuttelevaksi perustamalla uuden vaihtoehdon perinteisille kirpputoreille, nettikirppiksille ja vaatekeräyksille.

Emmyn keräyslaatikko kauppakeskuksessa

Hyväkuntoisten ja laadukkaiden vaatteiden luovuttaminen ilmaiseen vaatekeräykseen saattaa tuntua hukkaan heitetyltä rahalta, mutta toisaalta oma aika ei riitä vaatteiden myymiseen. Emmyn toimintamalli eroaa muista käytettyjen vaatteiden myyntikanavista sen helppokäyttöisyyden ja asiakaslähtöisyyden vuoksi. Yritys vastaanottaa käytettyjä ja ehjiä merkkivaatteita keräyspisteissä kauppakeskuksissa ja postitse. Vaatteita voi viedä myös suoraan Emmyn toimipisteelle Lohjalle. Vaatteiden myyjä saa noin 50 % myytyjen vaatteiden hinnasta omaa aikaa kuluttamatta. Vaatteen uusiokäytöllä säästetään sekä ympäristöä että rahaa, ja käyttöön voidaan hankkia laadukkaampia vaatteita.

Käytetty laadukas vaate edullisesti vai uusi heikkolaatuinen halvalla?

Emmyn kautta voi myydä ja ostaa vaatteita. Nykyajan kulutusyhteiskunnassa sorrutaan helposti ostamaan uusia edullisia vaatteita, joiden tuotannon vastuullisuudesta on vähän tietoa. Usein halvat tuotteet ovat laadullisesti heikkoja ja kestävät huonommin käytössä. Vaihtoehtona on käytetyn laatuvaatteen hankinta, josta Emmy on tehnyt helpompaa ja nopeampaa. Yrityksen operatiivinen johtaja Hanna Autio on huomannut asiakkaiden kulutustottumuksen muutoksia.

Jo uutta vaatetta ostettaessa saatetaan miettiä sen jälleenmyyntiarvoa.

Hanna Autio – Emmy Oy

Näin tapahtuu erityisesti lyhytkäyttöisiä vaatteita, esimerkiksi lastenvaatteita, hankittaessa.

Vaatteiden valmistuksessa käytetään erilaisia haitallisia kemikaaleja, jotka eivät poistu kokonaan ensimmäisessä pesussa. Jos haluaa vähentää oman kehon kemikaalikuormaa, on käytetty vaate todennäköisesti parempi vaihtoehto, koska haitalliset aineet ovat poistuneet vaatteesta käytön ja useiden pesukertojen myötä.

Kaikki vaatteet pääsevät kiertoon

Autio kertoo heille toimitettavista vaatteista yli 80 %:n päätyvän myyntiin, ja loput ehjät vaatteet hyväntekeväisyysjärjestöille. Jos vaate ei ole käyttökelpoinen, päätyy se kiertoon tekstiilikuitukeräyksen kautta. Emmyn yhteistyö ulottuu myös vaatealan yrityksiin, joilla on ylijäämätuotteita esimerkiksi Outlet-tyyppisistä myymälöistä. Yritys on koko toiminta-aikanansa myynyt 150 000 vaatekappaletta, tällä hetkellä myynnissä on noin 40 000 ja valikoima lisääntyy viikoittain noin kolmella tuhannella vaatteella. Uusiokäytön avulla on arviolta säästetty yli 100 tonnia CO2 päästöjä ja yli 200 miljoonaa litraa vettä. Myös säästöt käytetyissä lannoitteissa ja tuholaistorjunta-aineissa ovat huomattavat.

Innovatiivinen kiertotalousliiketoiminta kannattaa

Emmy Clothing Company Oy on hyvä esimerkki siitä, miten kiertotalous voi synnyttää uutta, kannattavaa liiketoimintaa. Vuonna 2015 perustettu yritys on kasvanut voimakkaasti työllistäen nykyään noin 20 henkilöä ja lukumäärä kasvaa tulevaisuudessa. Kun merkkivaatteet ja uusiokäyttö yhdistetään, asiakkaita löytyy monista eri tuloluokista. Näin ollen parempilaatuiset vaatteet eivät ole vain varakkaimpien ihmisten yksinoikeus. Kotimaan markkinoiden lisäksi tähtäimessä on kansainvälisen toiminnan aloittaminen ensi vuonna yrityksen laajentuessa ulkomaille.

Lisätietoja

Emmyn nettisivut

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.